Linkovi

BIA potvrdila autentičnost snimka na kojem ruski obaveštajac potkupljuje srpskog


Arhiva - Poster sa natpisom "Rusija - Srbija" u Beogradu, 17. oktobra 2014. (Foto: AP/Darko Vojinović)
Arhiva - Poster sa natpisom "Rusija - Srbija" u Beogradu, 17. oktobra 2014. (Foto: AP/Darko Vojinović)

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) potvrdila je u sredu autentičnost snimka na kojem se vidi ruski obaveštajac koji daje novac, navodno, jednom srpskom agentu.

Načelnik Uprave za analitiku BIA Relja Željski rekao je za RTS da je nedvosmisleno ustanovljeno da se na snimku nalazi ruski obaveštajac.

On nije želeo da direktno odgovori na pitanje da li je drugi muškarac na snimku, koji prima novac, pripadnik BIA ili VBA ili neke druge institucije.

Rekao je da srpske službe bezbednosti, kako civilna tako i vojna, veoma intenzivno rade na utvrđivanju svih okolnosti, a da će detalje na tu temu izneti predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost

Željski je naglasio kako je BIA dužna da radi usključivo i samo u interesima svoje zemlje, a ne drugih zemalja.

"Veoma je važno naglasiti u ovom trenutku da obaveštajni subverzivni rad, koji se odvija na teritoriji Republike Srbije, a on se de fakto odvija, ne treba nikako vezivati samo za Rusku Federaciju. Naprotiv, i druge velike sile, poput SAD, Velike Britanije i Francuske, ali i regionalni igrači, napomenuću samo Hrvatsku i Albaniju, veoma intezivno rade na ostvarivanju svojih interesa, što je uvek u međunarodnim odnosima i politici očekivano", rekao je Željski, naglašavajući da je posao pripadnika BIA da se takvim oblicima bez izuzetka suprotstave.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će se u sredu ili četvrtak održati sednica Savet za nacionalnu bezbednost povodom navoda da Rusija vrbuje pripadnike bezbednosnih službi Srbije.

Ona je novinarima u Skupštini Srbije rekla da je o tome razgovarala sa Aleksandrom Vučićem i da je on izdao nalog VBA da istraži te navode.

Nadležni tek očekuju dodatne informacije, nastavila je premijerka, ali ako se utvrdi da su početne informacije tačne, to će predstavljati "ozbiljan problem" i "stvar oko koje će morati ozbiljno da se pozabave".

Upitana da li to može da poremeti odnose sa Rusijom, ona je kazala da ne može da iznosi paušalne ocene i da mora da sačeka informacije VBA.

List "Blic" preneo je ranije u sredu da je "ruski diplomata i pripadnik vojne obaveštajne službe Georgij Kleban akter šokantnog snimka, na kojem se vidi kako daje novac jednom navodno visokopozicioniranom zvaničniku Srbije".

Snimak je 17. novembra objavljen na Jutjubu, njegova autentičnost potvrđena je za "Blic", a potvrdio ga je i ugledni istraživački novinar Hristo Grozev na svom Tviter nalogu.

"Neka se zamisle oni koji se kunu u Rusiju"

Profesor Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić izjavio je otkrivanje obaveštajne afere u Srbiji, čiji je akter "ruski špijun", predstavlja prilično neprijatnu situaciju koja "potvrđuje tezu da u međunarodnim odnosima nema prijateljstva, da postoji samo interes".

Dragišić je u izjavi za Tanjug, koju prenose mediji, rekao da svi koji se zaklinju u Rusiju treba da se zamisle "kada vidimo da i Rusija sprovodi nelegalne operacije prema Srbiji".

Otkrivanje afere, ocenio je, potvrđuje da domaće službe u Srbiji odlično obavljaju posao i da građani mogu da imaju poverenja u sistem nacionalne bezbednosti.

XS
SM
MD
LG