Linkovi

Ruski sud odbacio zahtev Amerikanca da se brani sa slobode


Pol Vilan u staklenom kavezu u sudnici u Moskvi (Foto: AP/Pavel Golovkin)
Pol Vilan u staklenom kavezu u sudnici u Moskvi (Foto: AP/Pavel Golovkin)

Sud u Rusiji odbio je da pusti na slobodu Amerikanca Pola Vilana koji je uhapšen po optužbi za špijunažu. Vilanov advokat rekao je da je njegov klijent bio žrtva obmane pre hapšenja i da mu je u hotelskoj sobi uručen fleš drajv na kojem nisu bile informacije o kulturi, kako je prvobitno verovao, već poverljivi podaci.

Američki državljanin, optužen u Rusiji za špijunužu, posedovao je poverljivi materijal kada je uhapšen, iako toga možda nije bio svestan. To tvrdi advokat Pola Vilana, bivšeg američkog marinca, koji je prošlog meseca uhapšen u jednom hotelu u Moskvi.

Vilan se danas prvi put pojavio u javnosti od hapšenja, na sudskom pretresu na kojem mu je sudija odbacio zahtev da bude pušten na slobodu uz kauciju.

Vilanov advokat Vladimir Žerebenkov rekao je da je suđenje bilo konstruktivno

"Pol je u velikom govoru izneo sve detalje i odbacio optužbe”.

Žerebenkov je ponovio da je njegov klijent bio obmanut, kada je primio fleš drajv sa poverljivim informacijama.

"Pol je primio fleš drajv sa informacijama koje su bile označene kao državna tajna. U stvari je trebalo da od jednog pojedinca dobije informacije koje nisu bile povjerljive, o stvarima povezanim sa kulturom, o odlasku u katedralu, svom odmoru”.

Ruski vebsajt Rosbalt preneo je da je na fleš drajvu bio spisak zaposlenih u tajnoj ruskoj državnoj agenciji. Vilanov advokat rekao je da Amerikanac nije video o čemu je reč zato što je bio uhapšen. Međutim, odbio je da pojasni da li je Vilan poznavao osobu, koja mu je predala sporni materijal.

Pol Vilan je demantovao optužbe da je špijun i rekao je da je u Moskvu došao zbog venčanja. Ukoliko bude proglašen krivim, mogao bi da da bude osuđen i na do 20 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG