Linkovi

Potvrđeni nalazi da su Skripalovi otrovani nervnim agensom


Sergej Skripal
Sergej Skripal

Četiri laboratorije povezane sa Organizacijom za zabranu upotrebe hemijskog oružja potvrdile su britanske nalaze da su bivši ruski špijun Sergej Skripal i njegova ćerka Julija otrovani nervnim agensom.

U izveštaju, koji je objavljen u četvtak, ne precizira se o kojem agensu je reč, niti da li je Rusija odgovorna za napad. Međutim, britanski šef diplomatije Boris Džonson rekao je da je samo Rusija "imala sredstva i motiv" da izvede takav napad.

Rusija demantuje optužbe i tvrdi da Britanija nije pružila dokaze za svoje tvrdnje.

Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova rekla je u četvrtak da Rusija neće prihvatiti zaključke izveštaja ako ruski zvaničnici ne budu imali pristup tekućoj istrazi.

Britanska premijerka Tereza Mej navela je da su Skripal i njegova ćerka, koji su prošlog meseca pronađeni onesvešćeni na jednoj klupi u engelskom gradu Solsberiju, otrovani vojnim nervnim agensom razvijenim u Sovjetskom savezu 1970-tih i 80-tih.

U međuvremenu, Britanija je zatražila održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj bi se raspravljalo o izveštaju Organizacije za zabranu upotrebe hemijskog oružja. Britanska ambasadorka najavila je da će sednica verovatno biti održana naredne srede.

Julija Skripal je u ponedeljak puštena iz bolnice, dok je njen otac i dalje teško bolestan.

XS
SM
MD
LG