Linkovi

FBI uhapsio Ruskinju pod sumnjom da je špijun


Krivična optužnica protiv Marije Butine (Foto: AP/Jon Elswick)
Krivična optužnica protiv Marije Butine (Foto: AP/Jon Elswick)

Ruskinja Marija Butina, koja živi u Vašingtonu, uhapšena je i optužena za zaveru s ciljem da deluje kao agent ruske vlade, dok je razvijala odnose sa američkim građanima i infiltrirala se u političke grupe, saopštio je Sekretarijat za pravosuđe SAD.

Samozvana ruska aktivistkinja za pravo na posedavanje oružja gajila je bliske veze sa Nacionalnim udruženjem vlasnika vatrenog oružja (NRA), dok je optužena za pokušaj infiltriranja u tu organizaciju, u sklopu ruskih operacija za vršenje uticaja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Dvadeset-devetogodišnju Mariju Butinu, za koju na ličnom tviter nalogu stoji da je osnivač i član Upravnog odbora grupe “Pravo za nošenje oružja", uhapsili su pripadnici Federalnog istražnog biroa (FBI u nedelju u Vašingtonu.

Butina se pojavila pred federalnim sudom u ponedeljak, gde se suočila sa optužbama za zaveru da deluje kao agent ruske vlade, a da se prethodno nije prijavila kancelariji sekretara za pravosuđe SAD.

Butina je navodno radila pod kontrolom neimenovanog visokog zvaničnika u ruskoj vladi, koji je pod sankcijama Službe za kontrolu stranih aktivnosti američkog Ministarstva finansija.

Butini je sudija odredio pritvor do saslušanja, koje je zakazano za sredu.

U nalogu za hapešenje FBI-a, Butina je opisana kao “tajni ruski agent”, koja je nekoliko puta posetila Sjedinjene Države pre ulaska sa studentskom vizom u avgustu 2016. i da živi u Vašingtonu.

Njen advokat Robert Driskol negira da je Butina agent Ruske Federacije.

XS
SM
MD
LG