Linkovi

Veliki uspeh u suzbijanju HIV-a


Klinika u Ruandi gde medicinska sestra pregleda trudnicu
Klinika u Ruandi gde medicinska sestra pregleda trudnicu

AIDS ili sida danas izgleda dramatično drugačije nego što je izgledala poslednji put kada je Međunarodna konferencija o toj bolesti održana u Južnoafričkoj Republici pre 16 godina. Naime, ostvaren je jedan veliki uspeh u suzbijanju virusa.

Nekada su bebe inficirane HIV-om umirale. Danas, sve bebe mogu da izbegnu da dobiju sidu, iako su njihove majke inficirane virusom. Ove godine, Tajland je iskorenio prenošenje virusa HIV sa majke na dete, dok su neke druge zemlje poput Haitija vrlo blizu da učine isto.

“Sprečavanje prenošenja virusa sa majke na dete je jedna od najuspešnijih priča u proučavanju HIV-a, ali 150.000 dece u zemljama sa niskim i srednjim primanjima i dalje budu inficirana virusom svake godine", objašnjava Rejčel Sterk iz Nacionalnih instituta za zdravlje.

Izazov je da se žene zaražene HIV-om podvrgnu lečenju i da uzimaju terapiju do kraja života. Međutim, nekad je teško doći do klinika, nekad su predaleko. Dolaženje do lekova može da bude problem. Baš kao i postojano uzimanje terapije.

Istraživači u Nacionalnim institutima za zdravlje rade na tome kako da pomognu ženama da ostanu zdrave.

"Jedna od studija koje smo finansirali razmatrala je mogućnost da se okupljanja radi testiranja i lečenja obavljaju u crkvi umesto u klinici", kaže Sterk.

Ustanovljeno je da i druge metode takođe daju rezultate. Ako se muškarci podvrgnu lečenju, žene duže uzimaju svoje lekove. Isto tako je i sa testiranjem i lečenjem kod kuće. A važno je i negu od HIV-a učiniti uobičajenim delom zdravstvene nege.

Zvanični naziv za ovaj pristup je implementaciona nauka. To u osnovi znači da otkrijete ono što funkcioniše kako bi lečenje bilo uspešno. Na Tajlandu su za uspeh ključne bile tri stvari. Dr Tom Friden objasnio ih je u razgovoru preko Skajpa.

"Prvo je da su se pobrinuli da imaju odgovorajući tehnički paket: da su davali prave lekove na pravi način. Drugo je bilo da se osigura da imaju odgovarajuće operativne sisteme koji integrišu negu majki, tako da ona nije nešto sa strane, već deo rutinske nege. A treće je bila politička podrška, kontinuirana podrška", priča Tom Friden iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Sredstva za eliminaciju prenošenja HIV-a sa majke na decu su tu. Izazov je da se to ostvari. Cilj je da se broj novih infekcija sa majke na decu, kojih je trenutno 150 hiljada godišnje, svede na nulu.

XS
SM
MD
LG