Linkovi

Proboj u lečenju HIV-a


Beba stara nedelju dana, čija je majka zaražena HIV virusom, u centru za lečenje HIV-a u Jangonu u Burmi. Majka će morati da čeka godinu i po dana da sazna da li je i beba inficirana virusom.
Beba stara nedelju dana, čija je majka zaražena HIV virusom, u centru za lečenje HIV-a u Jangonu u Burmi. Majka će morati da čeka godinu i po dana da sazna da li je i beba inficirana virusom.

Naučnici veruju da su prvi put uspeli da izleče jednu bebu rođenu sa virusom HIV. Iako su eksperti oprezni, jer je reč o samo jednom slučaju, vest je probudila optimizam.

Kada je 1980-tih prvi put otkriven virus side, za obolele je to značilo smrtnu presudu. Razvojem agresivne terapije, uz upotrebu tri leka, sida je pretvorena u hronično oboljenje. Naučnici sada veruju da su prvi put uspeli da izleče jednu bebu rođenu sa virusom HIV, koji izaziva sidu. Iako su eksperti oprezni, jer je reč o samo jednom slučaju, vest je podstakla optimizam da bi rano otkrivanje infekcije moglo da dovede do izlečenja.

Tim Braun je jedan od dvoje pacijenata za koje se veruje da su izlečeni od infekcije virusom HIV. Njegov slučaj nije bio lak, jer je on bolovao i od leukemije. Ali kada mu je presađena koštana srž dobrovoljnog davaoca, prirodno otpornog na virus HIV, i on je izlečen.

“Prva transplatacija je prošla dobro, ali je druga bila užasna. Te muke ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju“.

Najnoviji slučaj sa Univerziteta države Misisipi je drugačiji. Bebi rođenoj od majke zaražene HIV-om data je terapijska doza antivirusnih lekova samo nekoliko sati posle rođenja.

Takva terapija je uobičajena, kaže doktor Pol Volberding sa Univerziteta države Kalifornije, u San Francisku.

“Primenjena je regularna treapija koja se daje za virus HIV. Za razliku od prvog prijavljenog izlečenja, ovo ima mnogo šire potencijalne implikacije”.

Ranim i agresivnim lečenjem, organizam obolelog deta uspeo je da se oslobodi virusa pre nego što je uzeo maha. Ako provere budu pokazale da su rezultati pouzdani, to će biti značajan pomak, kaže profesor Ričard Marlink sa Katedre za javno zdravlje na Univerzitetu Harvard.

“Biće velika stvar ako se pokaže da virus HIV, kod tek rođene ili nešto starije dece, može potpuno da se ukloni iz njihovog organizma”.

Ovo otkriće moglo bi da bude posebno značajno za podsaharsku Afriku gde se svake godine rađa oko 300 hiljada dece zaražene virusom HIV. Marlink kaže da bi to moglo da spase mnoge živote i ukine potrebu za mukotrpnim doživotnim lečenjem.

“Ne bi smo morali da ih lečimo do kraja života. Ne bi morali da se truju do kraja života i da se izlažu troškovima lečenja”.

Naučnici danas govore ne o lečenju, već o uklanjanju virusa HIV iz organizma. Za epidemiologe-veterane to je značajan preokret.
.
“Pre nekoliko godina tako nešto je bilo nezamislivo. Nismo uopšte bili optimisti, pa smo i sada vrlo realni. Znamo da to nije gotova stvar, ali nadamo se da imamo nešto opiplljivo, pa se istraživanje nastavlja”, kaže dr. Volberding.

Naučnici se nadaju da će se istraživanje završiti pronalaskom metode za lečenje od virusa HIV, kako dece tako i odraslih.
XS
SM
MD
LG