Linkovi

Naučnici sve bliži leku za sidu


Naučnici koji traže lek za sidu kažu da su otkrili osnovne hemijske karakteristike HIV virusa i da bi najverovatnija strategija za borbu protiv bolesti mogla da bude napad drugim virusom.

Skoro 25 godina, naučnici širom sveta nastoje da pronađu lek za bolest koja je do sada usmrtila milione ljudi. Ujedinjene Nacije procenjuju da je više od 2 miliona osoba novoinficirano HIV virusom prošle godine, više od polovine u podsaharskoj Africi.

Istraživači su razvili različite lekove koji značajno mogu da produže život HIV pozitivnih pacijenata ali zbog visoke cene mnogima nisu dostupna. Zato naučnici sa univerziteta Majamija preduzimaju drugačiji pristup za borbu protiv virusa. 2008. godine, pacijent iz Berlina u Nemačkoj, izlečen je od HIV-a kada je primio mutirani gen tokom transplantacije koštane srži od donatora prirodno imunog na HIV.

Direktor Centra za istraživanje side na univerzitetu Majamija, Mario Stivenson, kaže da se istraživači pokušavaju da pronađu način da omoguće da mutirani gen bude široko dostupan.

Iako ne možemo da koristimo transplantaciju koštane srži za iskorenjivanje side, to nam daje naznake o načinu na koji bi mogli da pristupimo strategiji lečenja. To nam omogućava da bolje shvatimo šta virus radi u telu pojedinca koji je na terapiji i prikazuje nam brojne prepreke koje moramo da prevaziđemo u nameri da iskorenimo virus.”

Stivenson kaže da bi delotvorni metod mogao da bude razvoj neškodljivog virusa koji može da prenese mutirane gene direktno u HIV virus. Sa ovakvim pristupom, kaže on, naučnici su počeli da otkrivaju mogući lek.

“Početni naučni napori, u koje su bili uključeni mnogi od nas, počeli su da pokazuju kako bi mogli sastojci leka da izgledaju, kako prepreke za lek izgledaju i kako izgleda uspeh.”

Naučnici moraju da osiguraju da će prenosni virus biti potpuno neškodljiv ali kažu da pristup izgleda potpuno obećavajuće. Oni predviđaju da je samo pitanje vremena pre pobede u ratu protiv side.

XS
SM
MD
LG