Linkovi

Borba protiv HIV-a kroz razgovore o seksu


Britanski princ Heri takodje je bio gost na Medjunarodnoj konferenciji za borbu protiv side u Durbanu
Britanski princ Heri takodje je bio gost na Medjunarodnoj konferenciji za borbu protiv side u Durbanu

Epidemija AIDS-a promenila je razgovor o seksualnim aktivnostima, a aktivisti su mnogo pozitivniji po tom pitanju nego ikada ranije. Na međunarodnoj konferenciji o sidi u Durbanu održava se čuvena "zabava bez pantalona", plesne predstave i druženja na kojima se mogu čuti brojni saveti o bezbednom seksu. Stručnjaci kažu da borba protiv AIDS-a ne može da se nastavi bez otvorenog razgovora o seksualnim aktivnostima i da bi toj temi trebalo prići sa otvorenošću i naravno, malo humora.

Seks je svuda gde god pogledate na Međunarodnoj konferenciji o AIDS-u koja se ove godine održava u Durbanu u Južnoj Africi. Epidemija je primorala na otvoreni, ponekada eksplicitni razgovor o seksualnim aktivnostima. Aktivisti kažu da će savetovanje ljudima da apstiniraju, izazvati suprotni efekat. Umesto toga, oni žele otvorenu konverzaciju o tome kako imati ugodan i bezbedan seks. Aktivista protiv AIDS-a, koji je HIV pozitivan, Džulijen Houz naglašava važnost pozitivnog pristupa.

“Postoji isuviše veliki broj tabua u vezi sa seksom i seksualnošću. HIV se najviše prenosi putem seksa. Stvar je u tome što mislim da je jedan od razloga možda taj što previše osećamo krivicu i što nas je sramota zbog seksa i sopstvene seksualnosti. Moramo da srušimo tabue u vezi sa tim i da budemo otvoreni oko toga šta radimo, sa kim radimo, na koji način volimo i da budemo pozitivni.”

Aktivista iz Pakistana, Tanzil ur Rehman, kaže da razgovor o seksu može da bude nespretan ali da je neophodan.

“Ne možete da poboljšate informisanost o HIV-u i znanje ako ne razgovarate otvoreno o seksu. Jer, kada ja držim trening, moram da ukažem učesnicima na različite poze u kojima ste više u riziku ili manje u riziku.”

I, kažu oni, edukacija o dobrom, bezbednom seksu mora da počne rano. Ujedinjene Nacije saopštile su da je sida glavni uzrok smrti tinejdžera u Africi.

“Ženama, muškarcima, mladim ljudima, svima je potrebno zadovoljstvo ali postoji veliki deo populacije koji nema iskustvo. I zbog sprečavanja ljudi da imaju seks bez zaštite da bi imali zadovoljstvo, treba da istraže načine na koje mogu da imaju seks i zadovoljstvo ali na bezbedne načine.", kaže Malah Tabot, aktivistkinja za borbu protiv side iz Kameruna.

Ta poruka, kažu stručnjaci, vredna je neprestanog ponavljanja, da je zabavan, ali i bezbedan seks važan deo borbe protiv side.

XS
SM
MD
LG