Linkovi

Donald Tramp zbog autorskih prava tužio novinara Boba Vudvorda


Bivši predsjednik SAD, Donald Tramp, prilikom govora u Kolumbiji, Južna Karolina, 28. januara. (AP/Alex Brandon)
Bivši predsjednik SAD, Donald Tramp, prilikom govora u Kolumbiji, Južna Karolina, 28. januara. (AP/Alex Brandon)

Bivši predsjednik SAD Donald Trump podnio je u ponedjeljak tužbu protiv Boba Vudvorda, tvrdeći da ovaj novinar nikada nije imao dozvolu da javno objavi snimke intervjua koji su napravljeni dok je radio na knjizi "Bijes".

Tužba je podnesena federalnom sudu u Pensakoli u državi Florida, protiv Vudvorda, njegovog izdavača Sajmon i šuster, te matične kompanije idavača Paramaunt Global. Trampovi advokati traže gotovo 50 miliona dolara odštete.

U tužbi se navodi da je Tramp pristao da bude snimljen za seriju intervjua između decembra 2019. i avgusta 2020. godine, ali samo za knjigu „Bijes“ na kojoj je Vudvord radio u tom trenutku i koja je objavljena u septembru 2021. Tramp tvrdi da su Vudvord i izdavač prekršili njegova autorska prava objavljivanjem audio zapisa u novembru 2022. kao posebne knjige pod nazivom „Trampove trake: Dvadeset intervjua Boba Vudvorda sa predsjednikom Donaldom Trampom“.

Sajmon i šuster i Vudvord su objavili zajednički odgovor u kojem se navodi da je Trampova tužba neosnovana i da će se agresivno braniti od nje.

"Svi intervjui su bili zvanični i snimljeni uz znanje i saglasnost predsjednika Trampa", navodi se u saopštenju. "Štaviše, u javnom je interesu imati ovaj istorijski zapis po Trampovim vlastitim riječima. Uvjereni smo da nam činjenice i zakon idu u prilog."

Bob Vudvord prilikom obilježavanja 40 godina od afere Votergejt, 11. juna 2012. godine u Vašingtonu.
Bob Vudvord prilikom obilježavanja 40 godina od afere Votergejt, 11. juna 2012. godine u Vašingtonu.

Tužba je podneta samo nekoliko sedmica nakon što je federalni sudija u Vest Palm Biču sankcionisao Trampa i jednog od njegovih advokata, naloživši im da plate gotovo milion dolara zbog podnošenja, kako je sudija naveo, lažne tužbe protiv Trampove protukandidatkinje na predsjedničkim izborima 2016. godine, Hilari Klinton, te drugih osoba.

Okružni sudija Donald M. Midlbruks optužio je Trampa u podnesku od 19. januara za "obrazac zloupotrebe sudova" zbog podnošenja neozbiljnih tužbi u političke svrhe, za koje je naveo da "podrivaju vladavinu prava", te da "predstavljaju ometanje pravde".

Pozivajući se na Trampove nedavne pravne postupke protiv odbora za Pulicerovu nagradu, glavnog tužioca Njujorka, velikih tehnoloških kompanija i CNN-a, Midlbruks je Trampa opisao kao "produktivnog i sofisticiranog parničara" koji koristi sudove kako bi "tražio osvetu protiv političkih protivnika".

Vudvord je čuveni američki istraživački novinar, najpoznatiji po razotkrivanju Votergejt afere sa kolegom Karlom Bernstinom, što je kasnije dovelo do ostavke predsjednika Ričarda Niksona. Dugogodišnji je član redakcije Vašington posta, te autor brojnih knjiga i dobitnik mnogih novinarskih nagrada.

XS
SM
MD
LG