Linkovi

Donald Tramp napao Džona Boltona zbog knjige


Donald Tramp i Džon Bolton u maju 2018.
Donald Tramp i Džon Bolton u maju 2018.

Američki predsednik Donald Tramp osuo je paljbu na svog bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, nakon što je Bolton u svojoj novoj knjizi nazvao američkog lidera "nepredvidivim" i "užasno neobaveštebnim" vrhovnim komandantom.

Tramp je u nizu komentara na društvenoj mreži Tviter, nazvao Boltonovu knjigu "kompilacijom laži i izmišljenih priča, sve sa namerom da ja izgledam loše. Mnoge sumanute izjave je pripisao meni, a nikad ih nisam izgovorio. Samo pokušava da se sveti jer sam ga otpustio kao bolesnog psa, što i jeste".

Američki lider nazvao je Boltona "nesretnom dosadnom budalom koja je samo želela da ide u rat. Nikad nije imao pojma, bio je ignorisan, i na kraju srećno otpušten. Kakav glupak!"

Tramp ne priznaje nikakve loše korake u svom mandatu dugom tri i po godine. Tvitovao je da je u jednom momentu na početku Boltonove službe u Beloj kući od 17 meseci 2018. i prošle godine, "trebalo odmah i tada da ga otpusti".

Rekao je da je Bolton "glupo" komentarisao američki stav o budućnosti Severne Koreje u emisiji na televiziji, što je zakomplikovalo Tramove potencijalne pregovore sa dikatorom iz Pjongjanga, Kim Džong Unom.

Zahtev za sudskom zabranom

Bela kuća traži da sud zabrani objavljivanje knjige Džona Boltona od 577 strana "Soba gde se sve događalo: Memoari iz Bele kuće", najavljene za sledeću nedelju, tvrdeći da sadrži poverljive informacije o nacionalnoj bezbednosti, koje bi trebalo da ostanu tajna, iako je nekoliko američkih medija nabavilo kopiju knjige i počelo od srede da objavljuje ekskluzivne priče o Boltonovim navodima.

Portparolka Bele kuće Kejlli Mekeneni rekla je u četvrtak da je Boltonova odluka da nastavi objavljivanje knjige "apsolutno grozna" i "jeziva".

Odbila je kao neistinu ono što je možda najoštrija Boltonova optužba, da je Tramp na samitu G20 tražio od kineskog lidera Ši Đingpinga u junu 2019, pomoć da ponovo pobedi na izborima i osvoji drugi mandat u novembru.

Boltonove tvrdnje

Bolton, koji je plaćen unapred dva miliona dolara za knjigu, rekao je da je Tramp pitao Šija da poveća kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda, kako bi ojačao podršku ruralnih saveznih država.

Bolton je naveo da je Tramp "iznenada preokrenuo tok razgovora na predstojeće američke predsedničke izbore, aludirajući na ekonomski potencijal Kine na kampanje koje su u toku, tražeći od Šija da mu obezbedi pobedu. Istakao je važnost farmera i veću prodaju soje i brašna Kinezima u ishodu izbora. Hteo sam da objavim tačan citat Trampovih reči, ali oni koji su u vladi videli knjigu, su odlučili drugačije".

Prema Boltonovim tvrdnjama, Trampov demokratski protivnik na novembarskim izborima, bivši potpredsednik Džo Bajden optužio je američkog lidera da je spreman da "trguje našim najpažljivije čuvanim demokratskim vrednostima u zamenu za prazna obećanja o nepouzdanom dogovoru kojim bi se izvukao iz svog katastrofalnog rata taksama koji je učinio mnogo štete našim farmerima, proizvođačima i potrošačima".

"Ako su ove tvrdnje tačne, to nije samo neprimereno moralno, to je kršenje svete dužnosti koju Donald Tramp ima prema američkom narodu, da štiti američke interese i brani naše vrednosti" naveo je Bajden u izjavi.

Na osnovu razgovora sa Trampom i toga što ga je posmatrao na sastancima, Bolton tvrdi da je Tramp mislio da je Finska deo Rusije i nije bio svestan toga da Britanija poseduje nuklearno oružje.

Bolton navodi da mu je državni sekretar Majk Pompeo preneo poruku u kojoj potcenjuje Trampa vulgarnim rečima u sred razgovora sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom, tokom njihovog samita 2018. godine u Singapuru.

Bolton kaže da je Tramp "nagađao motive ljudi, video zavere i sve vreme bio zapanjujuće neobavešten o tome kako se vodi Bela kuća, a kamoli federalna vlada". Bolton tvrdi da je Tramp uvek sledio "lični osećaj" i prilike da bude "TV ličnost iz realiji šou programa".

Kritike demokrata

Pored napada Trampa u vezi sa knjigom, Bolton se našao na meti kritika kongresmena Adama Šifa, koji je uspešno vodio pokušaj demokrata u Predstavničkom domu da smene Trampa prošle godine zbog njegovih odnosa sa Ukrajinom, iako je Senat oslobodio Trampa optužbi u februaru.

Šif je tvitovao da su saradnici Boltona pozvani da svedoče o Trampovim postupcima u istrazi u procesu impičmenta prošle godine i da su pristali.

"Imali su mnogo da izgube i pokazali su pravu hrabrost. Kada je Bolton pozvan, odbio je i rekao da će podneti tužbu ako se donese sudski nalog", naveo je Šif.

"Umesto toga, čuvao je to za knjigu. On može jeste pisac, ali nije patriota", navodi Šif.

XS
SM
MD
LG