Linkovi

Formalno započet proces opoziva Donalda Trampa u Senatu


Predsedavajući sudija Vrhovnog suda Džon Roberts polaže zakletvu pred Senatom u nastavku procesa opoziva Donalda Trampa
Predsedavajući sudija Vrhovnog suda Džon Roberts polaže zakletvu pred Senatom u nastavku procesa opoziva Donalda Trampa

Proces opoziva predsednika SAD Donalda Trampa u Senatu je danas formalno otpočet čitanjem rezolucije o opozivu i polaganjem zakletvi glavnog sudije Vrhovnog suda i senatora.

Proces u Senatu je nastavljen pošto je Predstavnički dom u sredu izglasao da se rezolucija o opozivu formalno uputi u gornji dom Kongresa i pošto su imenovani članovi Predstavničkog doma koji će zastupati tu rezoluciju u daljem postupku.

Članovi Predstavničkog doma, takozvani "menadžeri", ceremonijalno su uneli rezoluciju o opozivu u Senat. Potom je vođa sedmočlanog tima demokratskih "menadžera" Adam Šif pročitao njen sadržaj naglas. Predstavnički dom je u decembru izlglasao opoziv predsednika zbog zloupotrebe položaja i opstrukcije Kongresa.

Šta je proces opoziva predsednika SAD?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Glavnii Vrhovnog suda Džon Roberts, koji će nadgledati ceo proces, položio je zakletvu u Senatu, a potom su zakletvu položiti i senatori koji će biti porotnici. Senatori su se pojedinačno potpisivali na tekst zakletve.

Suđenje Donaldu Trampu bi trebalo da počne u utorak, 21. januara u 13 sati po lokalnom vremenu.

Šta je suđenje predsedniku i kakva su pravila?

Suđenje predsedniku nije krivični proces, niti su potencijalne sankcije krivične.

Rezolucija o opozivu je "optužnica" koju će zastupati "menadžeri" Predstavničkog doma koji imaju ulogu tužilaca. Bela kuća ima svoju odbranu - predsednika Trampa zastupaće advokati Pet Sipoloni i Džej Sekulov.

Senatori su porotnici, a procesom predsedava glavni sudija Vrhovnog suda.

Pravila suđenja određuje većina, pa će tako i sada republikanci odlučivati o tome da li će na suđenju biti izvođeni i svedoci, na čemu demokrate insistiraju. Da bi se usvojila pravila potrebna je prosta većina od 51 glasa.

Trampov bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je nagovestio da bi se odazvao obavezujućem pozivu za svedočenje iz Senata.

Predsednik može biti razrešen dužnosti ako za to glasa dve trećine (67) od stotinu senatora, što je malo verovatno jer većinu u Senatu imaju republikanci.

XS
SM
MD
LG