Linkovi

SAD tuže Boltona zbog nove knjige o dešavanjima u Beloj kući


Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost u Beloj lući Džon Bolton
Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost u Beloj lući Džon Bolton

SAD su tužile bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost u Beloj kući Džona Boltona i traže da se obustavi objavljivanje njegove nove knjige o Beloj kući za koju adminsitracija tvrdi da sadrži poverljive informacije i da bi ugrozila nacionalnu bezbednost.

Tužba je podneta dan nakon što je predsednik SAD Donald Tramp ocenio da će Bolton objavljivanjem knjige prekršiti zakon, piše Rojters.

Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće utvrdio je da radna verzija Boltonove knjige sadrži pasuse sa poverljivim informacijama o nacionalnoj bezbednsosti. Prema navodima iz tužbe, objavlijvanje knjige bi nanelo "nepopravljivu štetu" nacionalnoj bezbednosti SAD.

Donald Tramp je otpustio Džona Boltona u septembru 2019, posle 17 meseci službe na mestu savetnika za nacionalnu bezbednost.

Američki predsednik je povodom objavljvanja knjige rekao da Bolton zna da je izneo poverljlive informacije, kao i da nije prošao kroz ceo proces obavezan za sve bivše zaposlene u administraciji koji imaju pristup osetljivim informacijama, a žele da objave knjigu.

Sekretar za pravosuđe Vilijem Bar kazao je da sekretarijat nastoji da Bolton završi taj proces i obriše sve osetljive podatke.

Boltonov advokat Čarls Kuper najavio je odgovor na tužbu.

Knjiga "Soba gde se sve događalo: Memoari iz Bele kuće" treba da bude objavljena 23. juna.

Izdavačka kuća "Sajmon i Šuster" saopštila je da Bela kuća želi da zaustavi objavljivanje knjige "jer deluje da ne govori najlepše o predsedniku", kao i da je Bolton u potpunosti sarađivao sa Savetom za nacionalnu bezbednost Bele kuće u procesu pre izdavanja knjige.

Ova knjiga daje uvid u, kako je saopštio izdavač, "Trampovo nedosledno i haotično donošenje odluka".

XS
SM
MD
LG