Linkovi

Bajden: Postoji opasnost da neki kandidati neće hteti da prihvate izborne rezultate 8. novembra


Predsednk SAD Džo Bajden tokom govora u Vašingtonu, 2. novembra 2022.
Predsednk SAD Džo Bajden tokom govora u Vašingtonu, 2. novembra 2022.

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je da su najave nekih republikanskih kandidata da neće priznati izborni poraz 8. novembra pretnja po demokratiju, i okrivio bivšeg predsednika Donalda Trampa da ih na to inspiriše.

"Nemojte imati nikakve sumnje da je demokratija na glasačkom listiću", rekao je Bajden nekoliko dana pred finale glasanja na kongresnim i državnim izborima 8. novembra, gde su demokrate u opasnosti da izgube većinu u oba doma Kongresa.

Bajden se javnosti obratio sa glavne železničke stanice u Vašingtonu, nedaleko od Kapitol hila, i kazao da je napad na supruga predsedavajuće Predsedničkog doma, Nensi Pelosi, dokaz da je demokratija u opasnosti.

"Napadač im je ušao u kuću i vikao 'Gde je Nensi?' To su bile iste rečenice koje su upotrebili oni koji su upali u Kongres 6. januara".

Apelovao je na birače da "dobro razmisle o aktuelnom trenutku".

"Dok ja ovde govorim, postoje kandidati za pozicije na svim nivoima u Americi - od guvernera, preko Kongresa, državnih tužilaca, sekretara saveznih država - koji neće da se obavežu da će prihvatiti izborne rezultate", kaže Bajden.

On smatra da ih na to inspiriše Tramp, koji i dalje nije zvanično rekao da li će se kandidovati na izborima 2024.

Bajden smatra da je demokratija ugrožena, jer Tramp neće da prihvati rezultate predsedničkih izbora 2020.

I bivši predsednik Barak Obama, koji je u kampanji demokrata, takođe je upozorio na opasnost po demokratiju. Bajden i Obama su u žestokoj kampanji sa demokratama koje trče trke na različitim nivoima pred izbore 8. novembra.

Međutim, gotovo sva istraživanja pokazuju da je gotovo sigurno da će republikanci osvojiti Predstavnički dom, dok je u Senatu trka tesna.

Izborne krađe u Americi su veoma retke, ali i dalje brinu značajan broj Amerikanaca. Nedavno istraživanje Rojtersa i Ipsosa pokazalo je da 49 odsto Amerikanaca misli da je izborna krađa rasprostranjen problem, među njima tako misli 69 odsto republilkanaca i 34 odsto demokrata.

Oko 44 odsto kaže da izbori nisu pošteni - među njima 28 odsto demokrata i 62 odsto republikanaca. Uprkos tome, 67 odsto misli da će glasovi biti pošteno izbrojani.

XS
SM
MD
LG