Linkovi

Tramp i Obama aktivno uključeni u kampanju u danima prije izbora


Donald Tramp i Barak Obama na Trampovoj predsjedničkoj inauguraciji, 20. januara 2017. godine
Donald Tramp i Barak Obama na Trampovoj predsjedničkoj inauguraciji, 20. januara 2017. godine

Iako nije na funkciji još od 2017. godine, bivšeg predsjednika SAD Baraka Obamu mnogi i dalje posmatraju kao nekoga ko na kraju kampanje može imati važnu ulogu u podsticanju demokrata da izađu na izbore.

Ova trenutna grupa republikanskih političara nije zainteresovana za rješavanje problema. Oni su zainteresovani da vas učine ljutim, a onda da pronađu nekoga koga će za to okriviti. I nadaju se da će vam odvući pažnju od činjenice da nemaju vlastite odgovore koje mogu ponuditi", rekao je Obama na jednom od skupova.

Među republikancima sa takođe ističe poznato lice, sa poznatim izjavama.

„Izbori su namješteni i pokradeni. Našu zemlju sada uništavaju. Takmičio sam se dva puta. Dva puta sam i pobijedio“, riječi su Donalda Trampa, bivšeg predsjednika SAD.

Tramp i Obama aktivni u kampanji
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Dok se Amerikanci pripremaju za izborni dan, predsjednik Džo Bajden i potpredsjednica Kamala Heris takođe su aktivni u kampanji, u pokušaju da pomognu demokratama da zadrže tijesnu većinu u Predstavničkom domu i Senatu. Ipak, neki analitičari kažu da predsjednik i potpredsjednica nemaju isti uticaj kao Obama.

Tramp, na primjer, može napuniti ove dvorane za skupove jer je dobar govornik. On to voli i donosi zabavu“, kaže Tevi Troj analitičar Dvostranačkog centra za politiku iz SAD. „Obama je dobar govornik, ali ne bih na njega gledao kao na zabavljača. Istovremeno, Bajden nije ni dobar govornik ni veoma zabavan. Tako da bi to mogao biti faktor zašto demokrate zapravo ne koriste Bajdena u toj mjeri na kraju kampanje.

Ankete pokazuju da Bajdenov rad podržava samo 40% Amerikanaca, tako da je Obama u nekim državama sigurnija opklada.

Obamin cilj je da pokuša zaštititi Bajdenovu legislativnu agendu tokom naredne dvije godine njegovog predsjedničkog mandata. Za Trampa, stvar je lične prirode.

Riječ je o uzimanju kongresnih mjesta, ali i o postavljanju temelja za predsjedničku trku 2024. godine. Takođe, o pokušaju da se pokuša pobrinuti da ostane noseći stub Republikanske stranke u budućnosti“, kaže Vilijam Houvel, profesor američke politike sa Univerziteta Čikago.

Tramp je najpopularniji republikanski pretendent za naredne predsjedničke izbore, uprkos brojnim tužbama koje se odnose na njegove poreze i poslove, optužbama za nedolično ponašanje, ali i istragama o napadu njegovih simpatizera na Kapitol 6. januara 2021.

"Prije neki dan su mi poslali poziv na saslušanje. Poslali su mi poziv. Zamislite to. Ti pokvareni ljudi“, rekao je Tramp.

Izbori koji se održavaju između predsjedničkih obično se smatraju za referendum o administraciji koja je na vlasti, a uz probleme sa inflacijom, Bajden je u teškoj poziciji. Ipak, posmatrači kažu da sa Trampom u centru pažnje, postoji prilika za Bajdena da ujedini demokrate i djelimično skrene pažnju sa ekonomije.

Američka demokratija je pod napadom jer je poraženi bivši predsjednik Sjedinjenih Država odbio da prihvati rezultate izbora 2020. On odbija da prihvati volju naroda. Odbija da prihvati činjenicu da je izgubio“, kaže Džo Bajden.

Koliko su bivši predsjednici imali uticaj na ishod izbora biće poznato nakon 8. novembra.

XS
SM
MD
LG