Linkovi

Demokratska stranka glasa o promeni redosleda održavanja primarnih izbora


ARHIVA Stanovnici Mančestera u Nju Hempširu glasaju na prvim stranačkim izborima, 11. februara 2020.
ARHIVA Stanovnici Mančestera u Nju Hempširu glasaju na prvim stranačkim izborima, 11. februara 2020.

Svaki ciklus američkih predsedničkih izbora počinje unutarstranačkim, odnosno primarnim izborima. Decenijama se prvi stranački kokusi održavaju u Ajovi a primarni izbori u Nju Hempširu. Međutim, predsednik Bajden je predložio promenu - da se o stranakom kandidatu za predsednika prvo izjasne birači iz Južne Karoline, koja ima rasno i etnički raznovrsniju populaciju, i koja je naklonjenija samom predsedniku. Demokratski nacionalni komitet o svom kalendaru održavanja izbora i skupova glasa ovog vikenda.

Birači sa svih strana političkog spektra u Nju Hempširu po svemu sudeći su jedinstveni oko jednog pitanja – Južna Karolina ne treba da zameni Nju Hempšir, kao prvo mesto gde će se održati primarni izbori 2024. Takvo raspoloženje jasno iskazuje Kris Rajan, voditelj programa “Nju Hempšir danas”, na lokalnoj radio stanici WGIR.

“Ovo je najveća pretnja sa kojom se Nju Hempšir suočio u više od 100 godina glasanja, i tu pretnju je doneo Džo Bajden, osoba koja se tri puta ovde takmičila za predsednika.”

Osećanja su povređena i u restoranu Red Erou, ili “Crvena strela” u Mančesteru, poznatom kao restoran koji svaki budući američki predsednik mora da poseti.

Da li će Nju Hempšir ostati prva država na kojoj se glasa na stranačkim izborima
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

“Nju Hempšir se ponosi svojom ulogom na primarnim izborima i oduzeti nam tu ulogu bez nekog ozbiljnog razloga je na neki način uvredljivo, kao da smo dobili šamar” , kaže Mark Haneman, mušterija restorana "Red Erou".

“To je veoma važno za ekonomiju. Planiramo stvari u odnosu na te izbore, svi hoteli I restorani… Mnogo ljudi dođe u grad. Lepo je. Molim vas ne oduzimajte nam to”, dodaje radnica restorana Elen Rajan.

2020, Bajden je završio na petom mestu na primarnim izborima u Nju Hempširu ali je zatim pobedio u Južnoj Karolini.

Nju Hempšir ima reputaciju da je sklon da podrži manje poznate političare, sa manje novca u kampanji, dok ujedno uskrati podršku poznatim licima sa dobro finansiranim kampanjama, kaže Nil Levek sa Političkog instituta u Nju Hempširu.

“Mislim da Bela kuća očigledno pokušava da manipuliše rasporedom izbora i da “podesi” kalendar tako da ide u prilog aktuelnom predsedniku.”

Na pitanje Glasa Amerike zbog čega Nju Hempšir treba da ustupi mesto Južnoj Karolini pod pretnjom kazne od strane Demokratske partije, portparolka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer je bila uzdržana.

“Demokratski nacionalni komitet je govorio o tome. Ne bih želela da ulazim u više detalja.”

ARHIVA - Mušterija sedi u restoranu Red Erou u Mančesteru, 8. februara 2020. Na svake četiri godine, posete predsedničkih kandidata donose veliki promet lokalnom turizmu.
ARHIVA - Mušterija sedi u restoranu Red Erou u Mančesteru, 8. februara 2020. Na svake četiri godine, posete predsedničkih kandidata donose veliki promet lokalnom turizmu.

Ako Nju Hempšir bude sankcionisan zbog održavanja primarnih izbora bez dozvole stranke, predsednik Bajden bi mogao da dobije protivkandidata unutar Demokratske partije koji će želeti da iskoristi celu kontroverzu.

“Nemam sumnje da će, ako se na demokratskoj strain pojavi kandidat koji će se takmičiti protiv Džoa Bajdena i dođe ovde, taj kandidat imati uspeha”, uveren je radio voditelj Kris Rajan.

Ana Braun, direktorka za istraživanja u grupi Citizens Count takođe očekuje da će Bajden imati protivkandidata.

“Ako premeste primarne izbore iz Nju Hempšira, da li bi to eliminisalo mogućnost da predsednik Bajden dobije rivala? Ne. To će samo promeniti ceo dijalog a Nju Hempšir bi mogao da postane još glasniji.”

Nju Hempšir nema pravnog prostora za maneva - objašnjava politikolog Nil Levek.

“U Nju Hempširu imamo zakon koji kaže da ćemo održati izbore sedam dana pre bilo kojih drugih sličnih izbora.”

Posteri iz kampanja sa primarnih izbora iz prošlosti na zidu Instituta za politiku u Mančesteru u Nju Hempširu. (Stiv Herman/VOA)
Posteri iz kampanja sa primarnih izbora iz prošlosti na zidu Instituta za politiku u Mančesteru u Nju Hempširu. (Stiv Herman/VOA)

To znači da će Nju Hempšir, uprkos tome što je jedna od etnički najmanje raznovrsnih država u Americi, skoro sigurno opet održati prve primarne izbore naredne godine, uprkos primedbama predsednika i Demokratske partije.

“Mislim da će to biti veoma uzbudljivi primarni izbori u Nju Hempširu bez obzira na to da li Bajden ima protivkandidata ili ne, ali posebno ako bude imao rivala”, zaključuje Ana Braun.

XS
SM
MD
LG