Linkovi

Šta su kokusi i primarni izbori i zašto su važni


Glasanje na primarnim izborima u Severnoj Karolini u maju 2018.

Političke partije u Americi već 50 godina unazad uz pomoć kokusa i primarnih izbora određuju kandidate za predsedničku nominaciju.

U sezoni izbora 2020. kokusi demokrata i republikanaca će biti održani u šest saveznih država: Ajovi, Nevadi, Kentakiju, Havajima, Severnoj Dakoti i Vajomingu.

U Ajovi će u ponedeljak uveče biti održani prvi kokusi - stranački skupovi - na kojima će građani izraziti svoje preferencije prema kandidatima za predsedničku nominaiciju u Demokratskoj stranci. Demokrate su u fokusu jer je predsednička nominacija Donalda Trampa unutar Republikanske stranke gotovo sigurna.

Šta su kokusi?

Zamislite da se istog dana u isto vreme na različitim lokacijama održava na hiljade sastanaka. Ti sastanci su kokusi.

Svaki glasački okrug u državi ima određeno mesto na kojem se održava kokus – obično su to škole, biblioteke, javni prostori.

Na dan kokusa, građani se okupljaju u tim prostorijamama, diskutuju i otvoreno izražavaju podršku nekome od kandidata. Građani koji žele da učestvuju u kokusima moraju imati najmanje 18 godina i biti registrovani u nekoj političkoj partiji.

Podrška koju građani javno iskažu nekom kandidatu se broji, stavlja u tabele i onda projektuje na broj delegata koji neki kandidat dobija.

Broj delegata je važan jer oni glasaju na stranačkoj konvenciji na leto, na kojoj se finalno odlučuje o tome ko će partiju predstavljati na predsedničkim izborima.

Šta su primarni izbori?

Za razliku od kokusa gde se otvoreno izražava podrška nekom kandidatu, glasaje na primarnim izborima je tajno.

Ali, isto kao kod kokusa, glasovi sa primarnih izbora se pretvaraju u delegate – koji posle glasaju za određenog kandidata.

Primarni izbori će biti održani u više od 40 saveznnih država. Prvi primarni izbori će biti održani u Nju Hempširu 11. februara.

Zbog toga što su prvi na listi, Ajova i Nju Hepmšir privlače najviše pažnje – iako druge države daju veći broj delegata, ili su rasno i socijano raznovrsnije pa bi mogle da daju bolju sliku o tome koji će kandidat najbolje proći.

Kandidate koji “prežive” kokuse u Ajovi i primarne izbore u Nju Hempširu, čeka novi izazov – “super utorak” 3. marta 2020. Tog datuma se primarni izbori održavaju u 14 saveznih država, među njima su i dve najnaseljenije u SAD – Kalifornija i Teksas.

Primarni izbori će biti nastavljeni do prve nedelje juna kada se održava konvencija stranke na kojoj se konačno bira kandidat za predsedničku nominaciju.

Na konvencijama se objavljuje i ime kandidata za mesto potpredsednika SAD.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG