Linkovi

Zašto su važni primarni izbori u Nju Hempširu?


Glasanje u Nju Hempširu 2016.
Glasanje u Nju Hempširu 2016.

Primarni izbori u Nju Hempširu biće održani u utorak uveče i imaće veliki uticaj na to ko će od kandiata Demokratske stranke osvojiti predsedničku nominaciju. Zašto ova mala savezna država ima tako veliku ulogu u izboru demokratskog predsedničkog kandiata?

Zakon propisuje da se primarni izbori održe najmanje sedam dana ranije nego u drugim državama. Zato što je prvi, Nju Hempšir važi za državu koja ili daje zamah kandidatu ili okončava njegov pokušaj.

Demokratski senator Estes Kifover je 1952. pobedio predsednika Harija Trumana, koji je tada odlučio da ne ide na reizbor.

Iste godine, republikanci su se izjašnjavali o ratnom heroju, generalu Dvajtu Ajzenhaueru. Iako nije vodio kampanju u toj državi, pobedio je na primarnim izborima, a potom osvojio i dva predsednička mandata.

1968. senator Judžin Mekarti, koji je bio protiv rata u Vijetnamu, dobio je predsednika Lindona Džonsona za 8 odsto glasova – što je bilo dovoljno da ubedi Džonsona da odustane.

Tesna pobeda u Nju Hempširu pomogla je Džimiju Karteru da od nepoznatog guvernera iz Džordžije postane predsednički kandidat, pa predsednik 1976.

Ronald Regan, koji je imao dva mandata, dobio je skoro 50 odsto glasova u Nju Hempširu 1980, a imao je petoricu protivkandidata u Republikanskoj stranci.

Bil Klinton je dobio nadimak “The Comeback Kid” pošto je 1992. osvojio drugo mesto, što mu je utrlo put ka predsedničkom mandatu.

Država Nju Hempšir nalazi se na severoistoku SAD. 45. je po veličini i 41. po broju stanovnika. Ipak, ne oslikava raznolikost stanovništva jer su 93 odsto od 1,3 miliona stanovnika belci.

Birači u Nju Hempširu brane svoje pravo da prvi glasaju, a imaju i dovoljno vremena da upoznaju kandidate – koji kampanju započinju u toj državi godinu dana pre primarnih izbora.

Prvi kokusi se održavaju u Ajovi, ali se tu birači izjašnjavaju javno.

Glasanje u Nju Hempširu je tajno, a birališta su otvorena skoro ceo dan. I ne glasaju samo birači koji su registrovani kao demokrate, već to mogu da učine i republikanci i neopredeljeni.

XS
SM
MD
LG