Linkovi

Kamala Haris podržala Bajdena, Džesi Džekson Sandersa


Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden i senatorka Kamala Haris, na kraju debate u Hjustonu, u Teksasu, 12. septembar 2019. (Foto: Rojters)
Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden i senatorka Kamala Haris, na kraju debate u Hjustonu, u Teksasu, 12. septembar 2019. (Foto: Rojters)

Američka senatorka Kamala Haris, bivša kandidatkinja za predsedničku nominaciju Demokratske stranke, saopštila je u nedelju da će podržati bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena u trci za Belu kuću.

"Odlučila sam da ću sa velikim entuzijazmom podržati Džoa Bajdena za predsednika Sjedinjenih Država", poručula je Haris u video poruci na Tviteru.

"Zaista verujem u njega i poznajem ga već duže vreme", saopštila je senatorka iz Kalifornije i najavila da će sa Bajdenom učestvovati na mitinzima u Mičigenu.

Bivšeg potpredsednika SAD su, između ostalih, već podržali njegovi bivši rivali u trci za nominaciju - bivši gradonačelnik Saut Benda u Indijani Pit Butidžidž i senatorka Ejmi Klobučar.

Trka za predsedničku nominaciju demokrata u suštini se svela na dva kandidata posle glasanja u 14 država na super utorak - Bajdena i liberalnog senatora iz Vermonta Bernija Sandersa.

Bajden vodi po broju delegata, koji će na stranačkoj konvenciji u julu zvanično birati predsedničkog kandidata stranke.

Naredni unutarstranački izbori biće održani u utorak u Mičigenu, Mizuriju, Misisipiju, Ajdahu, Severnoj Dakoti i državi Vašington.

Primarni izbori u Mičigenu deluju kao jedan od poslednjih testova za Sandersa, koga je u nedelju podržao sveštenik Džesi Džekson, borac za ljudska prava.

Sveštenik Džesi Džekson podržao Bernija Sandersa
Sveštenik Džesi Džekson podržao Bernija Sandersa

Mičigen ima najveći broj delegata: 125 od minimalnih 1.991, koliko je potrebno da se osigura nominacija. Ti izbori bi mogli da budu veliki zamah za Sandersa, ukoliko pobedi, a pre nego što se nastavi glasanje na narednim izborima u Ilinoisu i Floridi. Poraz Sandersa na izborima bi osigurao Bajdenovu poziciju, pogotovo što će se naredni izbori odvijati u saveznim državama koje odgovaraju bivšem potpredsedniku, gde ga pamte kao "čoveka broj dva" u administraciji predsednika Baraka Obame.

Mičigen je i od velikog značaja za novembarske izbore. Donald Tramp je u toj saveznoj državi porazio Hilari Klinton sa samo 10.000 glasova više, što mu je pomoglo u trci za Belu kuću.

Bajden je veliku pobedu na Super utorak osvojio zahvaljujući afroameričkim glasovima. To može bivšem potpredsedniku biti od presudne važnosti, jer Afroamerikanci čine 14 odsto populacije u Mičigenu. Neki delovi Detroita imaju 80 odsto afroameričkih stanovnika.

Sanders je odustao od kampanje u Misisipiju i fokusirao se na Mičigen. U toj saveznoj državi, Sanders može da računa na glasove članova sindikata. Na izborima 2016, pobedio je Hilari Klinton u bogatim delovima Detroita, kao i u ruralnim okruzima. Za sada nema podataka koji govore da bi takav uspeh mogao da ponovi.

XS
SM
MD
LG