Linkovi

Endru Jeng okončao živopisnu kandidaturu za Belu kuću


Biznismen i preduzetnik Endru Jeng sebe opisuje kao suštu suprotnost predsednika Trampa - Azijca koji voli matematiku. Slogan mu je: Učinimo da Amerika ponovo razmišlja.
Biznismen i preduzetnik Endru Jeng sebe opisuje kao suštu suprotnost predsednika Trampa - Azijca koji voli matematiku. Slogan mu je: Učinimo da Amerika ponovo razmišlja.

Endru Jeng, preduzetnik čija se kandidatura sa minimalnim šansama za nominaciju Demokratske partije pretvorila u ozbiljnu kampanju zahvaljujući entuzijazmu birača, povukao se iz predsedničke trke posle slabog rezultata u Nju Hempširu.

45-godišnji Jeng, koji se kandidovao za predsednika iako nije imao nikakvo političko iskustvo, iznenadio je mnoge posmatrače kada se kvalifikovao za debate i ostao u trci duže od nekih iskusnih političara.

Sin imigranata sa Tajvana, koji se školovao na elitnim ameirčkim univerzitetima, i pokušao da postane prvi azijsko-američki predsednik zemlje, započeo je kampanju 2017, kao potpuno nepoznato ime na političkoj sceni.

Endru Jeng pored senatorke Kamale Haris u demokratskoj debati 30. novembra 2019.
Endru Jeng pored senatorke Kamale Haris u demokratskoj debati 30. novembra 2019.

Predlog po kojem je postao poznat – univerzalni, mesečni prihod od 1.000 dolara isplaćenih svakom Amerikancu bio je njegov odgovor na „četvrtu industrijsku revoluciju“ – uspon automatizacije koji je, prema njemu, uništio milione poslova u industriji i utro put pobedi Donalda Trampa na izborima 2016.

Jeng je svojim pristalicama u Nju Hempširu u utorak uveče poručio da će podržati bilo kog kandidata koji osvoji demokratsku nominaciju, i da će nastaviti da se bori za svoje ciljeve. “Ovo je samo startna linija. Ova kampanja je probudila nešto suštinski važno u ovoj zemlji i u nama.”

Jeng je upozoravao da će automatizacija pogoditi zaposlene u velikim industrijama – radnike u maloprodaji, uslugama za potrošače i – kamiondžije. Primetio je da tehnološke kompanije skoro ne plaćaju poreze uprkos profit koji stiču na osnovu ličnih podataka korisnika njihovih klijenata i korisnika, I obećao da će uvesti nove poreze tehnološkim gigantima da bi finansirao univerzalni osnovni prihod od 1.000 dolara koji je nazvao “dividendama slobode.”

Pristalice kažu da je Jengova dijagnoza problema Amerike imala mnogo veći odjek od tipičnog političkog govora. Njegove verne pristalice, koje je delom stekao zahvaljujući veštoj upotrebi društvenih medija, prozvale su se “Yang Gang” – “Jengova banda”.

Jeng je smatrao da je Nju Hempšir prirodno mesto gde bi mogao da ostvari dobar rezultat na primarnim izborima, imajući u vidu veliki broj nezavisnih birača. Ali posle rezultata u Nju Hempširu i prethodno u Ajovi, postalo je malo verovatno da će moći da sakupi dovoljno novca da nastavi kampanju.

Dok su kampanje senatora i guvernera polako bledele unutar najveće grupe predsedničkih kandidata u američkoj istoriji, Jeng se kvalifikovao za skoro svaku debate zahvaljujući velikoj bazi donatora i solidnom rejtingu u istraživanjima javnog mnjenja.

Voleo je da sebe opisuje kao “suprotnost Donalda Trampa” – “Azijca koji voli matematiku.” Često je nosio kačket na kome je pisalo MATH – skraćenica za matematiku ali i njegov slogan “Učinimo da Amerika više razmišlja.”

Bio je duhovita i prijatna ličnost tokom kampanje, gde je zbijao šale a povremeno je i plesao.

Na skupu sa biračima koji je organizovao CNN u Nju Hempširu prošle nedelje, Jeng je odgovarao na nekoliko pitanja neopredeljnih birača dok se nije nasmejao i rekao –“jedan od vas bi baš mogao da se pretvara da je za mene”, što je izazvalo smeh u publici.

XS
SM
MD
LG