Linkovi

Pentagon naložio vojnoj policiji da bude spremna da ide u Mineapolis


Građani pokušavaju da ugase požar koji je izbio tokom nereda u Mineapolisu, 29. maj 2020 (Foto: AP/John Minchillo)
Građani pokušavaju da ugase požar koji je izbio tokom nereda u Mineapolisu, 29. maj 2020 (Foto: AP/John Minchillo)

Pentagon je naložio vojsci da nekoliko aktivnih jedinica vojne policije stavi u stanje pripravnosti za eventualno raspoređivanje u Mineapolisu, gde je policijsko ubistvo Afromaerikanca Džordža Flojda dovelo do protesta u tom gradu i širom Amerike, prenosi agencija Asošijeted pres.

Vojnicima u bazama Fort Breg u Severnoj Karolini i u Fort Dram u Njujorku naloženo je da budu spremni da idu u Mineapolis u roku od četiri sata, ako budu pozvani, navela su tri neimenovana izvora, direktno upoznata sa tim naređenjima.

Vojnicima u bazama Fort Karson u Koloradu i Fort Rajli u Kanzasu saopšteno je da budu spremni u roku od 24 sata. Naređenje je u petak izdato usmenim putem, nakon što je predsednik Donald Tramp zatražio od sekretara za odbranu Marka Espera da razmotri vojne opcije koje bi pomogle da se obuzdaju neredi u Mineapolisu, u čijim delovima je bilo pljački i požara, prenosi AP.

Tramp je zahtev uputio u telefonskom pozivu iz Ovalne kancelarije u četvrtak veče sa Esperom, savetnikom za nacionalnu bezbednost Robertom O’ Brajanom i nekoliko drugih zvaničnika.

Predsednik je tražio od Espera da mu iznese opcije za brzo raspoređivanje vojnih snaga, ako protesti u Mineapolisu izmaknu kontroli, naveo je neimenovani visoki zvaničnik Pentagona koji je bilo uključen u telefonski razgovor.

Ta osoba je kazala da bi vojne jedinice bile raspoređene u okviru zakona o pobunama iz 1807. godine, koji je poslednji put primenjen tokom nereda u Los Anđelesu 1992. godine.

“Ako je to smer u kojem se predsednik kreće kada je reč o odgovoru, to bi predstavljalo značajnu eskalaciju i konstataciju da državne i lokalne vlasti nisu u stanju da reaguju na rastuće nemire", rekao je Bred Mos, advokat iz Vašingtona, koji se bavi nacionalnom bezbednošću.

Prema tri izvora, među kojima su i dva zvaničnika Sekretarijata za odbranu, u Mineapolis bi prvo išle jedinice iz Fort Drama. U tom gradu bi bilo raspoređeno oko 800 američkih vojnika, ako bi za to bilo izdato naređenje.

Protesti u Mineapolisu izbili su ove nedelje nakon što je u javnost dospeo video snimak na kojem jedan od policajaca kleči na vratu Džordža Flojda. Flojd je kasnije preminuo, a policajac, Derek Čauvin, je u petak uhapšen i optužen za ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata.

Aktivnim vojnim snagama obično je zabranjeno da obavljaju dužnosti domaćih službi za sprovođenje zakona. Međutim, zakon o pobunama omogućava vojsci da obavlja policijske dužnosti i da obezbeđuje primenu državnih i federalnih zakona, kaže Stiven Vladek, profesor na Odseku za pravo Univerziteta države Teksas, inače stručnjak za ustavno pravo i nacionalnu bezbednost.

XS
SM
MD
LG