Linkovi

"Pisanje 'Kosovo je Srbija' po novčanicama - pokazatelj da ne znaju šta dalje"


Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji
Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji

Aktuelno rukovodstvo Srbije ne zna šta bi dalje po pitanju priznavanja Kosova, pa pravi besmislene poteze poput ispisivanja slogana "Kosovo je Srbija" po dolarima i evrima, a u celoj situaciji izgleda da koalicioni partneri polako napuštaju Aleksandra Vučića kada je Kosovo u pitanju, ocenili su sagovornici Glasa Amerike, govoreći o aktuelnoj temi i viralnoj akciji u Srbiji, kojoj su se priključili i najviši državni zvaničnici, poput ministra spoljnih poslova.

"Ja mislim da akcija ispisivanja parola po novčanicama nema nikakvog smisla i da ne može ništa da postigne, da je Dačićevo učešće neduhovito, neozbiljno, ali - šta da očekujete od čoveka koji u Paraliji igra, peva, razbija tanjire i tako peva i stranim predsednicima i državnicima i misli da je to dobar štos i deo njegovog šarma", rekao je u razgovoru za Glas Amerike analitičar Jakša Šćekić.

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, smatra da je Dačićevo ponašanje "rezultat saznanja da zapravo nema rešenja onako kako on želi, tj. podela Kosova i podela granica".

"Ovo pisanje po novčanicama prosto izraz totalne neozbiljnosti, to je kao dečja igra koja nije svrsishodna, ona je totalno besmislena, glupa, to nije odgovor ni na šta, nije ni provokacija, nije ništa", kaže Biserko za Glas Amerike.

Podsetimo, prethodnih dana je po društvenim mrežama deljena fotografija ministra inostranih poslova Srbije Ivice Dačića kako pozira sa novčanicom od sto američkih dolara, na kojoj je na engleskom jeziku ispisano "Kosovo je Srbija".

Po mišljenju Jakše Šćekića stiče se utisak da neki koalicioni partneri Aleksandra Vučića polako beže od bilo kakve odgovornosti kad je reč o Kosovu, ostavljaju ga na vetrometini, a i sam Vučić se namešta zato što je preuzeo sve na sebe.

"To je sve u duhu Dačićevog koalicionog partnera Dragana Markovića Palme. I dokle god srpskom političkom scenom marširaju Šešelj, Palma i njemu slični, takav će biti imidž Srbije", ocenio je Šćekić i primetio da bi Filip Riker, v.d. pomoćnika državnog sekretara za Evopu i Evroaziju, posle te akcije imao puno pravo da Vučiću kaže "Izvinite, šta vi tražite od nas ako vaš ministar inostranih poslova radi ovavke stvari".

Biserko ocenjuje da se Srbija ponaša sada prilično kao bez orijentira, bez ideje šta da uradi, "zato što je tako pritisnuta, a ne može da napravi izbor".

"Ja se samo bojim da se skroz ne okrenu od Evropske unije, što bi bilo pogubno kao Bregzit za Englesku, ali očigledno je da oni nikakvu odluku nisu sposobni da donesu i zbog toga se dešavaju ovi glupi potezi koji nemaju nikakvu poruku", ocenjuje ona i dodaje da su vlasti Srbije verovatno pod velikim pritiskom da se ipak nešto uradi do 1. jula kada će biti samit u Parizu.

Biserko smatra da "treba da se stavi tačka na tu zapadnu politiku podilaženja Beogradu, jer to samo dodatno Beograd na neki način podstrekuje na nove izmišljotine koje zapravo samu Srbiju sve više ukopavaju u poziciju iz koje nema izlaska".

"Oni prosto u ovom momentu kao da su obezglavljeni, ne znaju gde će, vrte se u krug i nisu sposobni da donesu odluku koja bi bila za budućnost Srbije. A Zapad napadaju dnevno, dnevno se spinuje priča o propasti zapada, veliča se Kina i sl. Problem je u tome što oni ne vide sebe kao deo zapadnog kruga, kao deo regiona, ne vide sebe u okruženju kome zapravo pripadaju", zaključuje Sonja Biserko.

XS
SM
MD
LG