Linkovi

Karpenter: NATO avioni doprinos bezbednosti CG i regiona


Bivši zvaničnik Pentagona Majkl Karpenter

Patroliranje NATO aviona crnogorskim nebom veoma je važno zato što pokazuje da saveznici doprinose bezbjednosti ne samo Crne Gore, već i Balkana, rekao je u intervjuu za Glas Amerike bivši zvaničnik Pentagona, a sada direktor Pen Bajden Centra Majkl Karpenter.

Borbeni avioni NATO od danas štite vazdušni prostor svoje 29. članice, što pozdravlja i bivši zvaničnik Pentagona Majkl Karpenter.

To je opipljiv znak da drugi saveznici doprinose crnogorskoj bezbjednosti i da nije riječ samo o jednosmernoj ulici, odnosno pitanju šta Crna Gora može pružiti Alijansi, koje se postavljalo tokom procesa pristupanja. Sada, kada je Crna Gora članica dobro je vidjeti da drugi saveznici doprinose bezbjednosti Balkana.”

Za Karpentera je izuzetno važno i da Alijansa uloži u saber bezbjednost u Crnoj Gori.

To je oblast gdje postoje stalni upadi, odnosno pokušaji infiltracije u mreže u Crnoj Gori, ne samo Ministarstva odbrane, već i drugdje. To je problem s kojim se svi mi suočavamo”.

Na godišnjicu članstva u Alijansi, Crnogorci mogu da se osjećaju bezbjedno jer ih štiti član pet o kolektivnoj odbrani.

“Sada treba da rade na unutrašnjim pitanjima, ekonomskom razvoju i vladavini prava. To će pomoći Crnoj Gori da učvrsti nacionalnu bezbjednost i bude ono što jeste – odličan primjer multietničke demokratije koja funkcioniše dobro u srcu Balkana.”

Na međunarodnom planu, crnogorski glas u NATO-u je proteklih godinu dana bio važan zbog uvida u ono što se događa na Balkanu, smatra naš sagovornik.

“I to kada je riječ o misiji KFOR-a na Kosovu, događajima u Bosni i Srbiji. Imati kao članicu jednu od ključnih zemalja u srcu Balkana koja može da nam pomogne da razumijemo šta se događa u regionu je izuzetno važno”.

Članstvo Crne Gore, kako ocjenjuje Karpenter, važna je i lekcija za Rusiju – koja je doživjela neuspjeh u pokušajima da se miješa u unutrašnja pitanja zemlje.

“To ne znači da će prestati da se miješa. Mislim da ćete vidjeti propagandu, dezinformacije, pokušaje da se finansiraju anti-zapadne grupe u Crnoj Gori. Ipak, za sada, Rusija pokušava da pronađe način da sarađuje sa crnogorskom vladom, što je dobro za sve”.

Da bi se zatvorila vrata za strano miješanje, neophodno je inegrisati cjelokupni region, zaključuje Majkl Karpenter.

To neće riješiti sve probleme. Daleko od toga. Međutim, pomoći će da se stvori osnova za rešavanje dugoročnih izazova”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG