Linkovi

"Slanje vojnika na Kosovo nije neprijateljski čin prema Srbiji"


Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović (Foto: AP/Lajos Soos/MTI)
Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović (Foto: AP/Lajos Soos/MTI)

Ministar inostranih poslova Crne Gore Srđan Darmanović ocijenio je da slanje crnogorskih vojnika na Kosovo predstavlja ispunjavanje međunarodnih obaveza, te da nije riječ o neprijateljskom činu prema Srbiji.

Televizija Crne Gore prenijela je da je Darmanović to saopštio uoči Samita u Londonu, komentarišući ocjene zvaničnika Srbije, uključujući i predsednika Aleksandra Vučića, da slanje crnogorskih oficira na Kosovo nije prijateljski čin.

"Nema ništa neprijateljsko, Crna Gora je vjerna ispunjavanju svojih međunarodnih obaveza, i tome da doprinosi stabilnosti u regionu. To je jedina svrha našeg angažmana", pojasnio je Darmanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nedjelju je rekao da je Crna Gora suverena država koja "to može", ali i koja zna stav Srbije o Kosovu i Metohiji, ocjenjujući da "to ničemu ne služi, osim da oni ispune zadatak koji su dobili od NATO-a".

“Naprijed, momci, vi radite svoj posao. Mi znamo da to nije naročito prijateljski gest prema Srbiji. Mi ćemo svoj posao da radimo, i to je to, nema tu velike filozofije. Ali, da nas tjerate da kažemo kako je to divno… i sad ćete vi sa tom dvojicom (oficira koje crnogorske vlasti šalju na Kosovo i Metohiju) da sačuvate naše manastire. Tu priču nekom drugom pričajte”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je crnogorski premijer Duško Marković prilikom posjete Beogradu i u razgovoru sa njim rekao da Crna Gora “razumije koliko je Kosovo bolno i teško pitanje za Srbiju i da će se odnositi prema njemu sa posebnom pažnjom, uzimajući u obzir i interese Beograda”.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je u ponedeljak da dva oficira Vojske Crne Gore “dolaze u misiju KFOR da bi podržali nezavisnost Kosova, a ne da zaštite Srbe”.

Bošković: Ispravna i jedina moguća odluka

Prethodno, ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković, ocijenio je da je odluka Crne Gore da pošalje dva oficira u misiju KFOR na Kosovu ispravna i jedina moguća.

On je saopštio da je ta odluka donesena iz pragmatičnih razloga, u cilju doprinosa regionalnoj bezbjednosti.

„Smatramo da treba aktivno da se uključimo u pitanje regionalne bezbjednosti. Kosovo je naš dobar susjed, sa kojim želimo da gradimo najbolje moguće odnose. Želimo da iznutra vidimo stanje bezbjednosti na Kosovu. Zbog toga je ta naša odluka ispravna i jedina moguća“, kazao je Bošković i dodao da, oni koji se protive toj odluci, protive se i crnogorskoj nezavisnosti:
„Crna Gora nije izdala Kosovo, jer Kosovo nije dio Crne Gore već samostalna država, Crna Gora nije izdala Srbiju, jer Crna Gora nije dio Srbije da bi mogla da izda Srbiju“, poručio je Bošković, za Radio CG.

Skupština Crne Gore usvojila je prije četiri dana odluku o upućivanju do 40 pripadnika crnogorske Vojske u Međunarodnu misiju "Odlučna podrška" u Avganistanu i dva štabna oficira na Kosovo, u sastav KFOR-a.

XS
SM
MD
LG