Linkovi

Bošković: Angažovanje vojnika CG na Kosovu nacionalni interes


Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković (rtcg.me)
Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković (rtcg.me)

Crnogorski ministar odbrane, Predrag Bošković, izjavio je u srijedu da je odluka nacionalnog Savjeta za odbranu i bezbjednost da pošalje dvojicu pripadnika vojske Crne Gore u misiju KFOR-a na Kosovu nacionalni interes i prioritet.

Savjet za odbranu i bezbjednost prethodno je donio odluku o angažovanje dva štabna oficira od kojih će jedan biti raspoređen u Komandi misije u Prištini, a drugi u Regionalnoj komandi misije u Skoplju, a predlozi tih odluka biće dostavljeni Skupštini Crne Gore radi donošenja konačne odluke.

Bošković je rekao da su kritike Vulina na odluku Crne Gore da pošalje svoj pripadnike u misiji KFOR-a na Kosovu njegov stav, te da ga ne bi doveo kontekst reakcije Srbije.

„Ono što je najbitnije jeste da Crna Gora poštuje svoje nacionalne interese i ono što su preuzete obaveze shodno njenim spoljno političkim prioritetima i tako će se i ubuduće odnostiti“, kazao je Bošković, uoči početka sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO-a u Briselu.

Bošković je ocijenio i da angažovanje crnogorskih vojnika u KFOR-ovoj misiji na Kosovu nije tema koja treba da opterećuje ovakve sastanke.

„Ono što je bitno jeste da Crna Gora sa Srbijom želi najbolje moguće odnose i poštujemo njihovo opredjeljenje o neutralnosti, ali Crna Gora će se uvijek rukovoditi svojim interesima i nacionalnim prioritetima“, kazao je Bošković.

On je kazao da će na sastanku ministara odbrane biti razgovarano o novoj komandnoj strukturi NATO koja treba da bude dogovorena i potvrđena na samitu u julu.

„Razgovaraćemo i odnosima Evropske unije i NATO, boljoj saradnji koja je moguća i o ravnomjernoj raspodjeli troškova. Sve ono što su standardne teme nema ništa iznenađujuće i očekujem dobar sastanak koji će biti prožet određenim bilateralnim aktivnostima“, rekao je Bošković.

Sastanak u Briselu na nivou ministara odbrane, treći je na kojem Crna Gora učestvuje kao punopravna članica.

XS
SM
MD
LG