Linkovi

Đukanović predložio Krivokapića za mandatara crnogorske Vlade


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tokom razgovora sa Zdravkom Krivokapićem, Aleksom Bečićem i Dritanom Abazovićem u Podgorici (Foto: www.predsjednik.me)
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tokom razgovora sa Zdravkom Krivokapićem, Aleksom Bečićem i Dritanom Abazovićem u Podgorici (Foto: www.predsjednik.me)

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović uputio je u četvrtak predlog Skupštini Crne Gore da Zdravko Krivokapić bude mandatar za sastav Vlade, saopšteno je iz njegovog kabineta.

"Danas, 8. oktobra 2020. godine obavio sam konsultacije o mandataru za sastav Vlade sa nosiocima lista koalicija: Za budućnost Crne Gore - Zdravkom Krivokapićem, Mir je naša nacija - Aleksom Bečićem i Crno na bijelo - Dritanom Abazovićem. Time su se stekli uslovi da za mandatara za sastav Vlade predložim Zdravka Krivokapića, koji će u roku utvrđenom Ustavom Crne Gore, pripremiti program i predložiti njen sastav, o čemu će se izjasniti 27. saziv Skupštine Crne Gore na jednoj od predstojećih sjednica redovnog jesenjeg zasijedanja", piše u obrazloženju Đukanovića.

Đukanović je prethodno, nakon konsultacija, rekao da odaje priznanje predstavnicima tri koalicije za Sporazum koji su potpisali odmah nakon izbora, ocjenjujući da građani na izborima nisu odlučivali o državi jer su to, kako je rekao, učinili prije 14 godina.

On je dodao i da zato ne smiju dozvoliti da bilo ko interese države potčinjava interesima neke druge države.

Kandidat za mandatara nove vlade, Zdravko Krivokapić, rekao da je, kako se izrazio, narodna pobjeda doživjela formalizovanje, ocjenjujući da je epilog konsultacija još jedan dokaz unapredjenja političke kulture.

Imali smo otvoren, jasan, konkretan odgovor gospodina predsjednika Đukanovića. On je sa svojim ovlašćenjima mogao da pravi drugu kombinatoriku. Prilikom dolaska u Skupštinu sa 41 potpisom obezbijedili smo da ta procedura bude kraća", rekao je Krivokapić.

On je dodao da će u kratkom roku, do 8. novembra, ponuditi parlamentu predlog za novu Vladu.

"Imamo još jednu obavezu, a to je da sagledamo integralno sistem čitave uprave i do 8. novembra dogovorimo sastav Vlade", kazao je Krivokapić.

Krivokapić je rekao da će pozvati sve stranke nacionalnih manjina da učestvuju u formiranju vlade i da na taj način daju doprinos.

Nakon konstititivne sjednice novog saziva parlamenta 23. septembra, tri većinske koalicije su dostavile predlog, sa potpisima 41 poslanika, da Krivokapić bude mandatar za sastav Vlade Crne Gore.

Prema Ustavu, Đukanović ima obavezu da do 23. oktobra Skupštini Crne Gore predloži mandatara, koji u parlamentu treba da saopšti program i predloži sastav vlade.

XS
SM
MD
LG