Linkovi

Marković: Dobili smo bitku, Crna Gora je prva korona-fri zemlja u Evropi


Premijer Crne Gore Duško Marković govori na konferenciji za novinare u Podgorici (Foto:gov.me)

Crnogorski premijer Duško Marković saopštio je u ponedjeljak da je Crna Gora postala prva destinacija bez koronavirusa u Evropi, nakon što su u nedelju zdravstvene vlasti objavile da više nema oboljelih od virusa Kovid 19.

Bitku sa ovako opakim virusom smo dobili i Crna Gora je postala prva korona-fri zemlja u Evropi”, rekao je Marković i dodao da je to podjednak uspjeh države, njenih institucija i svakog pojedinca u zemlji.

On je čestitao i zahvalio svima koji su bili “na prvoj liniji odbrane” – zdravstvenim radnicima, policiji, službama bezbjednosti i vojsci, inspekcijama, zaposlenima u pošti, gradskim službama, radnicima u trgovinama, prosvetnim radnicima i novinarima.

Marković je iskazao poštovanje svima koji su bili u karantinima i samoizolaciji, ostali kod kuće i na svaki način poštovali mjere i preporuke, “jer su tako sačuvali sebe od drugih i druge od sebe”.

Prema njegovim riječima, više od 5000 pojedinaca i kompanija “koji su prepoznali trenutak i dali donacije, a mi smo sačuvali svaki priloženi euro, a mi ćemo od tog novca graditi klinike koje će služiti našem društvu u javnom zdravlju”.

Prema podacima sa zvaničnog sajta Nacionalnog koordinacionog tijela www.coronainfocg.me, do sada je za borbu protiv koronavirusa u Crnoj Gori uplaćeno više od 6,8 miliona eura.

Ovo je rezultat na koji možemo biti ponosni, ali I obavezuje da nastavimo sa odgovornim odnosom kako bi prevazišli posljedice ekonomske krize koja nas je pogodila I eventualno preduprijedili novi talas epidemije ako do njega dodje”, rekao je premijer.

Nakon dva mjeseca restriktivnih mjera za suzbijanje virusa, Crna Gora je prošlog ponedjeljka otvorila kafiće, restorane i tržne centre, kao i aerodrome za privatne i poslovne letove generalne avijacije sa maksimalno deset putnika.

Na snazi su do daljnjeg ostale mjere vezane za svadbe, sahrane i masovna okupljanja, a građani koji borave u prodajnim i ugostiteljskim objektima i dalje moraju nositi zaštitne maske.

Premijer Marković je najavio da je namjera Vlade da od naredne nedjelje budu dozvoljena krštenja, svadbe i porodična veselja, i ograničeno prisustvo publike na sportskim događajima, a od 1. juna biti dozvoljena neka javna okupljanja “do jednog broja”, uz poštovanja pravila socijalne distance.

“U skladu sa sačinjenom procjenom, u orvim danima juna očekuje se otvaranje granica sa zemljama koje ispunjavaju odgovarajući epidemiološki kriterijum Instituta za javno zdravlje, a to je najmanje 25 oboljelih na 100,000 stanovnika”, rekao je Marković i dodao da će prve zemlje sa kojima će Crna Gora otvoriti granice Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Poljska, Češka, Mađarska, Albanija, Grčka i moguće neke zemlje u regionu do trenutka stupanja na snagu naredbe.

Od početka epidemije u Crnoj Gori od koronavirusa su oboljele 324 osobe, od kojih je preminulo devet pacijenata, saopštili su ranije zvaničnici.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG