Linkovi

Crna Gora: Protesti u auto kolonama u više gradova


Protest u prijestonici Crne Gore Podgorici (Foto: RTCG)
Protest u prijestonici Crne Gore Podgorici (Foto: RTCG)

Pristalice opozicije protestovale su u nedjelju u kolonama automobila u više gradova, poručujući da neće dozvoliti, kako su ukazali, kršenja osnovnih ljudskih prava i otimanje crnogorskih kulturnih spomenika i bogomolja - nakon nedavnih najava zvaničnika da će potpisati temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Noseći crnogorske zastave, demonstranti su defilovali u kolonama koje nazivaju patriotskim, nakon što su u objavi poručili da protestuju protiv kršenja osnovnih ljudskih prava - bukom koju stvaraju kao odgovor na fašizam.

Organizatori su ukazali i da neće pristati da, kako je navedeno, pitoma, građanska, slavna Crna Gora neće pristati na lance, stege i nasilje.

"Veliko NE otimanju i prisvajanju državne svojine naše zemlje i njenih kulturnih spomenika i bogomolja! Veliko NE uskraćivanju ustavom garantovanih prava za sve one koji su rođeni u ovoj zemlji i koji je poštuju i vole”, naveli su pored ostalog u objavi, i usprotivili se, kako su naveli, posijanoj mržnji koja se jasno ogleda u fašizaciji.

"Veliko NE propagandi nove Vlade koja liči na onu koju je Milošević sprovodio devedesetih”, kao i razoru i uništenju našega doma, naše Crne Gore. Nikada nećemo stati ni odustati da branimo suverenost i građanski karakter naše zemlje!”, istaknuto je u objavi.

Grupa građana koja formalno stoji iza protesta ranije je najavila da će svake nedjelje organizovati skupove u svim crnogorskim opštinama.

Pristalice opozicije strahuju da bi izmjene Zakona o sticanju državljanstva i temeljni ugovor mogle da promijene demografsku strukturu i spoljnopolitički kurs zemlje, te da bi najavljeni, kako je definisan, temeljni ugovor države Crne Gore sa Srpskom pravoslavnom crkvom predao crnogorsko kulturno blago Srbiji.

Predstavnici vlasti odbacuju takve optužbe, navodeći da u samo žele da urede biračke spiskove i regulišu odnos države i Srpske pravoslavne crkve - kao što je to, kako ukazuju, prethodna vlast uradila sa Svetom stolicom i Islamskom zajednicom.

XS
SM
MD
LG