Linkovi

CPJ: Vlasti da ne utiču na pokušaj Jove Martinovića da ospori odluku Apelacionog suda


CPJ amblem
CPJ amblem

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) nevladina organizacija sa sedištem u Njujorku, saopštio je da crnogorske vlasti ne bi trebalo da osporavaju zahtev novinara Jove Martinovića da njegov slučaj razmotre Vrhovni sud i državni tužilac.

Trebalo bi mu omogućiti da radi slobodno i bez pravnog uznemiravanja”, navodi se u saopštenju te organizacije.

Čini se da je Crna Gora odlučna da nastavi da uskraćuje novinaru Jovi Martinoviću pravdu koju zaslužuje u borbi da sa svog imena skine ljagu optužbi za trgovanje drogom – koje predstavljaju odmazdu”, poručio je Karlos Martinez de la Serna – programski direktor CPJ-a.

Apelacioni sud u crnogorskoj prestonici 28. marta odbacio je Martinovćevu žalbu i saglasio se sa jednogodišnjom zatvorskom kaznom koja mu je izrečena po optužbama za trgovinu drogom, rekao je Martinović u komunikaciji sa CPJ, a prethodno su o tome izvestili crnogorski mediji.

Martinović je rekao i da planira da ospori presudu Apelacionom sudu i obrati se državnom tužiocu i Vrhovnom sudu - koji mogu da preispitaju zakonitost takvih odluka.

Martinović, istraživački novinar koji se bavi istraživanjem organizovanog kriminala, rekao je CPJ-u da odluka suda znači da će kazna koja mu je izrečena stupiti na snagu, uprkos tome što mu je odobreno da ostane na slobodi – jer je 14 meseci, koliko je proveo u pritvoru od 2015-2017, uračunata u presudu koju je sud doneo.

Priveden je 2015. zbog navodnog učešća u lancu trgovine drogom. U istražnom pritvoru bio je do 2017. Dve godine kasnije osuđen je po optužbama za trgovanje drogom i organizovani kriminal. U ponovljenom procesu 2020. osuđen je na godinu dana zatvora po optužbama za trgovanjem drogom.

Negirao je optužbe, kako je ranije rekao CPJ-u, verujući da su vrsta odmazde zbog njegovog izveštavanja.

XS
SM
MD
LG