Linkovi

Privedeni osumnjičeni za napad na Cetinjsku bogosloviju


ARHIVA - Protesti pristalica SPC u Podgorici u junu 2020. (Foto: VOA)
ARHIVA - Protesti pristalica SPC u Podgorici u junu 2020. (Foto: VOA)

Crnogorska policija saopštila je u ponedjeljak da je na Cetinju lišila slobode pet osoba pod sumnjom da su prošle nedjelje pokušali da uđu u zgradu Cetinjske bogoslovije, upućujući uvrede i pozive na fizički obračun učenicima Bogoslovije i sveštenstvu SPC.

“Službenici Odjeljenja bezbjednosti Cetinje su po nalogu postupajućeg tužioca Osnovnog državnog tužilaštva u Cetinju lišili slobode pet lica zbog sumnje da su izvršili krivično djelo nasilničko ponašanje i krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti”, navodi Uprava policije.

Policija sumnja da su petorica mladića sa Cetinja starosti izmedju 20 i 22 godine, identifikovana inicijalima, “u noći između 14. i 15.aprila ispred internata Bogoslovije vrijeđali učenike i sveštenstvo koji borave i rade u ovoj ustanovi, na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, pozivali su ih na fizički obračun, te su pokušali da uđu u objekat u kojoj namjeri nijesu uspjeli”.

“Sumnja se da su ova lica iste večeri oštetila putničko motorno vozilo vlasništvo jednog fizičkog lica iz Cetinja polomivši stakla na vozilu, ispisavši po vozilu grafit, te oštetivši vrata”, navodi se u saopštenju policije.

Cetinjska bogoslovija policiji je prošlog četvrtka prijavila da je grupa od desetak osoba prošle noći nasrnula na zgradu internata Cetinjske bogoslovije, prijeteći učenicima i vrijeđajući ih na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

Bogoslovija je tada, u dopisu ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću, navela su da su napadači uzvikivali psovke, prijetili i lomili školski inventar.

„Pomenuti nasilnici su prijetili đacima, vrijeđali ih na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, fizički nasrtali i oštetili vrata i prozore na zgradi, a potom dovukli kontejnere koji su se nalazili preko puta ulice i zapalili u njima vatru“, navodi se u dopisu i dodaje da su se napadači zatim udaljili u pravcu obližnjeg hotela, najavljujući ponovni dolazak.

XS
SM
MD
LG