Linkovi

Konjević demantuje premijera: Vukšić namerno odao podatke o obavještajnoj agenciji jedne članice NATO-a


Raško Konjević, lider Socijaldemokratske partije. Foto: arhiva (rtcg.me)
Raško Konjević, lider Socijaldemokratske partije. Foto: arhiva (rtcg.me)

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je da je direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejan Vukšić “nepravedno i neprofesionalno optužen za odavanje tajnih podataka od strane pojedinih poslanika u skupštinskom Odboru za bezbjednost i odbranu."

Krivokapić je u obraćanju javnosti, nakon navoda njegovog potpredsjednika Dritana Abazovića da je Vukšić napravio propust, rekao da direktor ANB-a nije otkrio podatke dobijene od NATO-a, već da se radi o “internom dokumentu Agencije”, i ocenio da su određeni poslanici "istrčali ispred rude", te pozvao Tužllaštvo da podnese krivičnu prijavu protiv onih poslanika koji su, kako je rekao, “nedostojni svoje funkcije” dostavili javnosti te tajne podatke.

Reagujući na saopštenje premijera, u kome je negirao odgovornost Vukšića za odavanje tajnih podataka, lider Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević poručio je premijeru da je “laž” njegova današnja izjava - da su poslanici odali tajne podatke.

Konjević dodaje da je v.d. direktora ANB-a, shvatajući da je prekršio Zakon, “pokušao da se ispravi u 20 minutu sjednice, kada je poslao službenika da se taj 'dokument' zamijeni”.

“Ali bilo je, nažalost, kasno. 'Dokument' koji vrvi od podataka koji se odnose na jednu obavještajnu agenciju jedne države članice NATO", rekao je Konjević, član Odbora za odbranu i bezbjednost.

On je podsjetio premijera da “Zakon o tajnosti podataka član 26 stav 2 i 4 jasno kaže da se pristup tajnim podacima omogućava u srazmjeru potrebnim za vršenje njihovih funkcija i da se tajni podaci drugih država ili međunarodnih organizacija ne mogu dostavljati nikome osim trojice predsjednika”.

“I to vaš direktor dobro zna jer je na prethodnoj sjednici 10. marta na moje pitanje odgovorio da ne može da mi da odgovor na moje pitanje, jer se radi o podatku druge agencije i da kao poslanik na to nemam pravo po Zakonu”, poručio je Konjević.

Pored toga, lider SDP-a navodi da je na sjednici 10. marta Vukšiću ukazao “da ne dostavlja podatke, imena operativaca, trećih lica i slično, jer to nije profesionalni standard”.

“Taj odgovor i moja kritika postoje snimljeni jer se zatvorene sjednice snimaju, a snimci čuvaju. Dakle, nije neznanje nego namjera da se naruši ugled ANB i države dostavljanjem ad literam 'dokumenta' sa sve potpisima”, rekao je Konjević.

On je Krivokapiću poručio i da on to “nažalost ne zna, kao i mnoge druge stvari, da se podaci partnerske agencije ne mogu dostavljati čak ni drugim agencijama, a kamoli trećim licima bez saglasnosti te obavještajne agencije”.

Ti podaci su 'vlasništvo' te agencije odnosno države. Ali nudim vam jednostavno rješenje. Skinite oznaku tajnosti sa tog 'dokumenta' ili pokažite saglasnost da se podaci iz predmetnog 'dokumenta' mogu dostavljati trećim stranama. Ako vi govorite istinu ja ću podnijeti ostavku na funkciju poslanika, a ako ja budem u pravu red je da Vi podnesete ostavku", kazao je on.

Konjević je Krivokapića podsjetio i na to da je njegov potpredsjednik, Dritan Abazović, "inače koordinator službi bezbjednosti nakon sjednice Odbora, prije dva dana, izjavio da je Vukšić 'napravio propust odavanjem tajnih podataka'.

Konjević je u opširnom reagovanju, čije djelove prenosi Glas Amerike, premijeru poručio i da ne prijeti poslanicima “jer pokazujete da ne razumijete što je demokratija”, podsjećajući da “po Ustavu i zakonu, ako nijeste znali, vrše kontrolu i nadzor, nad radom ANB”.

“Dakle, naša upozorenja i sumnje da je počinjeno krivično djelo i kršenje zakona o tajnosti podataka je naš posao i dužnost na koji nas obavezuje Ustav i Zakon o parlamentarnom nadzoru sektora bezbjednosti”, rekao je Konjević i poručio premijeru da, “nažalost, pokazuje i kako vidite ulogu tužilaštva kao samostalnog organa”.

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivkokapić u Skupštini Crne Gore ( Foto: Skupština Crne Gore)
Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivkokapić u Skupštini Crne Gore ( Foto: Skupština Crne Gore)

On je sugerisao premijeru da ne daje naloge tužilaštvu umjesto da u skladu sa nadležnosti smijeni VD Vukšića, pozivajući ga da pokuša “da umanji barem malo ogromnu kompromitaciju Agencije i države pred NATO partnerima”.

Krivokapić je, prethodno, u obraćanju javnosti rekao da direktor ANB-a nije otkrio podatke dobijene od NATO-a, već da se radi o “internom dokumentu Agencije”.

„Na osnovu razmatranja takozvanog slučaja Simijanović, osnovna karakteristika koja se desila na tom Odboru je da je gospodin Vukšić proglašen krivim za odavanje taknih podataka. Javnost treba da zna da članom 7 ti isti poslanici ne smiju da odaju ni jednu jedinu informaciju ni podatak dok se sa toga ne skine veo tajnosti“, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, “određeni poslanici su istrčali ispred rude” da kažu da je Vukšić otkrio podatke dobijene od članica saveznica NATO alijanse.

„To nije tačno.Taj podatak je interni podatak ANB-a i dostavljen je poslanicima“, rekao je premijer i dodao da “poslanici koji su dobili informaciju treba o njoj da brinu kao i Agencija za nacionalnu bezbjednost”.

Na osnovu svih informacija, Vukšić će pokrenuti interni postupak preispitivanja kako je ovaj dokument došao sa podacima u Odbor za bezbjednost“, najavio je Krivokapić, koji smatra da “ovo što se desilo nije slučajno”, te da se radi o “već ne znam koji pokušaj da se minimiziraju odredjeni članovi Vlade, a samim tim i Vlada.

„To se radi po principu koji je odavno u javnosti spinovan. Umjesto da Vukšić bude lovac na istinu, on treba bude lovina i u toj lovini zna se ko su saučesnici", rekao je Krivokapić.

On je pozvao Tužllaštvo da podnese krivičnu prijavu protiv onih poslanika koji su, kako je rekao, “nedostojni svoje funkcije” dostavili javnosti te tajne podatke.

“Oni nemaju pravo na to. Mogu nama da prave bilo kakve priče, ali ovo je jedina istina. Ako Tužilaštvo to ne uradi, onda ono ne radi svoj posao na pravi način", dodao je premijer.

Krivokapić je istakao da, po zakonu, "isti ti poslanici ne smiju da odaju nijednu informaciju niti podatak, sve dok se ne skine veo tajnosti sa tog podatka."

"Određeni poslanici su istrčali ispred rude da bi optužili Vukšića da se na tom dokumentu nalaze podaci koji predstavljaju podatke dobijene od NATO članica. To nije tačno. Taj podatak je interni podatak ANB-a i dostavljen je poslanicima", kazao je Krivokapić.

Bez komentara iz američke ambasade

Ambasada SAD u Crnoj Gori nije željela da komentariše pitanja koja se odnose na obavještajni sektor, uključujući navode o procurjelim informacijama, saopšteno je agenciji Mina u američkoj ambasadi.

“U skladu sa našom politikom, ne komentarišemo pitanja koja se odnose na obavještajni sektor, uključujući navode o procurelim informacijama”, saopštili su iz Ambasade SAD.

XS
SM
MD
LG