Linkovi

UN: Nema prostora za poricanje ili relativizaciju genocida u Srebrenici


ARHIVA - Logo Ujedinjenih nacija
ARHIVA - Logo Ujedinjenih nacija

Specijalna savjetnica Ujedinjenih nacija za sprečavanje genocida, Alis Vairimu Nderitu, izrazila je zabrinutost zbog izjava zvaničnika u Crnoj Gori koje dovode u pitanje izvršenje zločina genocida u Srebrenici, u Bosni i Hercegovini, 1995. godine. U saopštenju, postavljenom na sajt Ujedinjenih nacija, navodi se da savjetnica UN primjećuje niz zabrinjavajućih dešavanja u Crnoj Gori koja doprinose širenju straha, nepovjerenja i mržnje.

"Genocid i drugi zločini ne smiju biti predmet bilo kakve arbitraže, posebno oni koji su zakonski do kraja procesuirani na osnovu dokaza. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde donijeli su presude o strašnim događajima koji su se dogodili u Srebrenici u julu 1995. godine. Oba suda presudila su da djela počinjena u Srebrenici predstavljaju genocid. Jednostavno nema prostora za poricanje ili relativizaciju genocida u Srebrenici, niti za dovođenje u pitanje legitimiteta Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju", navela je Nderitu.

Podsjetila je i da je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš u svojoj poruci povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, prošle godine, pozvao „sve u regionu i šire da se suprotstave govoru mržnje i retorici podjela i narativima nepoverenja i straha".

"Naveo je da je priznavanje prošlosti vitalni korak ka ponovnoj izgradnji povjerenja, a da pomirenje znači odbacivanje negiranja genocida i ratnih zločina i svakog veličanja osuđenih ratnih zločinaca. To takođe znači i jasno prepoznavanje patnje svih žrtava i ne pripisivanje kolektivne krivice", poručila je zvaničnica svjetske organizacije.

Specijalna savjetnica UN za sprečavanje genocida, kako se navodi u saopštenju, podsjeća da negiranje genocida dijeli ljude, zajednice i države; hrani i jača sporne narative o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

"Takođe podriva donijete sudske odluke i stoga podriva pravdu. Poricanje genocida u Srebrenici predstavlja napad na ljudsko dostojanstvo, posebno na žrtve i preživjele. To je neprihvatljivo i mora se osuditi", zaključila je Nderitu.

Abazović: U Srebrenici se dogodio genocid

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović poručio je u utorak da se u Srebrenici dogodio genocid i da ko to ne razumije "nije mu mjesto na državnim funkcijama".

Reagujući na nedavnu izjavu ministra pravde i ljudskih prava Vladimira Leposavića kojom je zločin u Srebrenici izbjegao nazvati genocidom, što je izazvalo oštre reakcije SAD i EU, Abazović je poručio da Crna Gora poštuje sve međunarodne presude.

"Vlada Crne Gore poštuje sve međunarodne presude. Oko ove teme nema diskusije”, rekao je Abazović.

Potpredsjednik Vlade iz redova Građanskog pokreta URA poručio je da “ko ovo ne razumije, nije mu mjesto na državnim funkcijama”.

“Okrenimo se budućnosti, čeka nas mnogo posla", napisao je Abazović na Tviteru.

Povodom izjave Leposavića, iz SAD i EU poručili su crnogorskoj vladi da je neophodno nedvosmisleno da se odredi prema genocidu u Srebrenici.

XS
SM
MD
LG