Linkovi

Bez skupštinske rasprave o Abazoviću; Krivokapić: Svjestan sam da će me smijeniti


Bez skupštinske rasprave o smjeni Abazovića
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

Bez skupštinske rasprave o smjeni Abazovića

Sjednica crnogorskog parlamenta na kojoj su poslanici trebali da glasaju o smjeni vicepremijera Dritana Abazovića i izboru ministra finansija Milojka Spajića na tu funkciju, u četvrtak nije održana, jer dnevni red nije dobio potrebnu većinu.

Od 77 poslanika koji su glasali, 20 je podržalo dnevni red sa glasanjem o Abazoviću i Spajiću, dok je jedanaest bilo protiv, a 46 uzdržanih.

Premijer Zdravko Krivokapić, koji je sa Spajićem i ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem nakon glasanja napustio salu, najavio je da će nešto prije jedan sat poslije podne organizovati konferenciju za medije.

Uoči glasanja o dnevnom redu, Abazović je novinarima rekao da očekuje da će aktuelnoj vladi u petak biti izglasano nepovjerenje, ističući da je najvažnije da Crna Gora dobije vladu koja će deblokirati evropski put.

"Najvažnija je stvar da Crna Gora što prije dobije evropsku vladu i krene deblokadu evropskog puta", rekao je Abazović novinarima u parlamentu. Kazao je i da očekuje da aktuelnoj vladi bude izglasano nepovjerenje .

On je rekao da će vjerovatno biti više opcija kako će izgledati buduća vlada, te da su izbori jedna od njih.

“A što se tiče postojeće vlade, tu je kraj", rekao je Abazović i dodao da bi idealni scenario bio da imamo vladu "koja će imati podršku najmanje 49 poslanika koji žele da Crna Gora ide naprijed".

Vicepremijer, koji je u Vladi obavljao funkciju koordinatora službi bezbjednosti, ocijenio je i da je situacija u Crnoj Gori "redovna", ali da "ima pojedinaca koji žele da dižu tenzije". On kaže te da su i okupljanja dobrodošla, "samo da budu mirna".

"Ne možemo da zabranimo ljudima da koriste svoja ustavna prava", rekao je.

Na dnevnom redu parlamenta, koji nije usvojen, trebalo je da se nađu dvije tačke - inicijativa premijera Zdravka Krivokapića za razrješenje Abazovića i prijedlog da na tu funkciju bude izabran Spajić.

Prethodno je Krivokapić inicirao prijedlog o razrješenju Abazovića i izboru Spajića, nakon što je URA, uz podršku opozicije, predala inicijativu o izglasavanju nepovjerenja Vladi.

Krivokapić: Svjestan sam da će Vlada biti smijenjena, sve se vraća u ruke DPS-a

Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je novinarima da zna da od sjutra neće biti premijer, ocjenjujući da će se nakon sjutrašnjeg glasanja, "sve vratiti u ruke poraženog DPS-a", te da se radi o "prevratu".

On rekao da je svjestan da će sjutra parlament smijeniti njega i aktuelnu Vladu, pozivajući građane da ne izlaze na ulice, da ne bi dozvolili realizaciju, kako je naveo, "planova koji su već odrađeni, od strane istih ovih koji su vidljivi ili prikriveni u ovom prevratu".

Arhiva - Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, tokom sastanka u Beogradu sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, 3. novembra 2021. (Foto: AP, Darko Vojinović)
Arhiva - Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, tokom sastanka u Beogradu sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, 3. novembra 2021. (Foto: AP, Darko Vojinović)

Krivokapić je rekao da je sporazum nosilaca tri izborne liste, potpisan 8. septembra 2020, bio neophodan da se pobjeda naroda ne bi pretvorila u još jedan poraz, "da bi se na kraju vratilo sve u ruke poraženog DPS-a".

"Znam da ću prestati da budem premijer sljedećeg dana, jer je to dogovorio Đukanović sa onim dijelom zajedničke koalicije koja je iskazana voljom građana na izborima 30. avgusta i na taj način se apsolutno ruši ta volja", rekao je.

On je ocijenio su "maske pale" i da "ko to želi da vidi vidjeće, a ko ne želi ne mora" navodeći da je “u duši ostao samo univerzitetski profesor" koji je "u politiku ušao samo zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti".

"Ja sam ispunio amanet čovjeku (pok. mitropolit SPC Amfilohije) kom sam dao obećanje da će pored zakona biti povećane plate građanima i ja sam danas čista obraza pred vama dragi narode", kazao je Krivokapić, koji je, pored ostalog, ocijenio da je "za ovakvu situaciju potrebno strpljenje".

On je saopštio da je to strpljenje obećao i, kako je kazao, "jednom od najvećih sinova ovoga naroda, najzaslužnijem za slobodu ovoga naroda, Amfilohiju".

"Obećao sam da ću i u trpljenju ispuniti obećanje. Trpio sam. Vi to bolje znate. Ovu Vladu rušili su mnogi, njeni prvi prijatelji i potonji neprijatelji", kazao je Krivokapić.

Predsjednik Vlade je rekao da zna da mnogi imaju osjećaj da pravda nije došla i dodao da o tome treba pitati Abazovića "koji je izabrao da bude koordinator svih bezbjednosnih službi".

"Pod njegovom, a ne mojom kontrolom bio je MUP, pod njegovom, a ne mojom kontrolom je i policija. To je ekipa koja je pokušala da spriječi ustoličenje mitropolita Joanikija i hvala Bogu, u tome nijesu uspjeli", naveo je on.

Krivokapić je dodao da je mogao tražiti razrješenje Abazovića nakon 5. septembra, optužujući ga da je, sa "nekoliko pojedinaca", direktno i indirektno podržao "antidržavna, anticrkvena i anticivilizacijska dogadjanja na Cetinju".

"Ono što se na Cetinju iznutra nije moglo završiti, to su uradili sada posrednicima unutar Vlade…", rekao je.

XS
SM
MD
LG