Linkovi

Mediji: Premijer Crne Gore vratio šefa diplomatije iz posjete Sjevernoj Makedoniji


ARHIVA - Premijer Zdravko Krivokapić i ministar inostranih poslova Đorđe Radulović (Foto: Vlada Crne Gore, rtcg.me)
ARHIVA - Premijer Zdravko Krivokapić i ministar inostranih poslova Đorđe Radulović (Foto: Vlada Crne Gore, rtcg.me)

Lokalni mediji u Crnoj Gori objavili su, u srijedu, da je ministru vanjskih poslova Đorđu Raduloviću, po nalogu premijera Zdravka Krivokapića, otkazana zvanična posjeta Sjevernoj Makedoniji, gdje je na poziv šefa diplomatije te zemlje Bujara Osmanija trebalo da boravi od 26. do 29. januara.

Ta posjeta je prije nekoliko dana zvanično najavljena iz Ministarstva vanjskih poslova. Ministar Radulović trebalo je da se sastane sa najvišim zvaničnicima Sjeverne Makedonije.

Prema pisanju portal RTCG, formalno obrazloženje za otkazivanje bilo to da Krivokapić nije bio obaviješten o posjeti, te da je zbog toga bilo neophodno da se ministar Radulović vrati. Otkazivanje posjete ministra Radulovića izazvalo je oštre reakcije pojedinih političara u Crnoj Gori, ali i van nje.

Nekadašnji ministar odbrane Slovenije i poslanik Evropskog parlamenta Roman Jakič u vezi sa tim na Tviteru je napisao:

"Ne priliči državi članici NATO-a koja je bila u regiji najuspešnija i najbrža u približavanju Evropskoj Uniji i njenim standardima.Nemojte sramotiti svoju (i meni dragu) Crnu Goru. Molim vas".


Lider opozicionog SDP-a Raško Konjević takođe se oglasio povodom otkazivanja posjete šefa crnogorske diplomatije Sjevernoj Makedoniji:

"Kakav blam. Nažalost, ne samo njihov, nego brukaju državu zbog njihovih međusobnih svađa i borbe za fotelje. Bjehu apostoli na početku, postadoše bruka i sramota svih nas", napisao je Konjević na Tviteru.


Nakon što su mediji prenijeli da je premijer vratio ministra vanjskih poslova iz zvanične posjete Sjevernoj Makedoniji, poslanik opozicione Demokratske partije socijalista Predrag Bošković, na Tviteru je napisao:

Brukanje jedine nam države kakvo se nije dešavalo nikad. Postoji li i dalje neko ko će opravdati opstanak ovakvog premijera i ovakve Vlade? Sramota”, napisao je Bošković na Tviteru.


Premijer Zdravko Krivokapić u utorak je, odgovarajući na pitanja novinara saopštio da je “ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović od septembra prošle godine intenzivno radio za manjinsku vladu”.

Ponovo bez većine na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost

Iz kabineta premijera Zdravka Krivokapića saopšteno je da se ni na ponovljenoj sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost, u srijedu, nije pojavilo pet članova Vijeća, koji su bojkotovali jučerašnju sjednicu.

Krivokapićev kabinet je saopštio da se nijesu pojavili “koordinator službi bezbjednosti i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, predsjednik i potpredsjednik Odobra za bezbjednost Skupštine Crne Gore Milan Knežević i Mevludin Nuhodžić, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović”.

"Zaprepašćujuća je činjenica da osobe na ovako odgovornim pozicijama nijesu zainteresovane za davanje na uvid javnosti izvješaja o rezultatima postupanja sektora bezbjednosti tokom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, 5. septembra na Cetinju, za koji je zainteresovan veliki dio domaće javnosti", piše u sapštenju kabineta premijera.

Takođe je, kako je saopšteno, “iskazana naročita neodgovornost kada je u pitanju razmatranje obavještajno-bezbjednosne procjene rizika i prijetnje po nacionalnu bezbjednost Crne Gore”.

"Iz svega navedenog se da zaključiti ko drži do bezbjednosti građana Crne Gore, a koga zanima isključivo i samo - politikanstvo", navedeno je u sapštenju Kabineta prdsjednika Vlade Crne Gore.

Bilčik: Crnoj Gori teba stabilna, jasna, proevropska većina

Predsjedavajući delegaciji Evropskog parlamenta za saradnji sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik saopštio je da postoje dva načina da Crna Gora prevaziđe krizu vlasti – da pronađe jasnu, održivu, proevropsku većinu u Parlamentu čiji mandat ističe 2024. ili ako to nije moguće, da zakaže vanredne parlamentarne izbore".
On je za Radio Crne Gore rekao da je sadašnja Vlada u mnogim prilikama bila manjinska, jer nije uživala većinsku podršku u parlamentu.
"Ono što Crnoj Gori treba jeste stabilna, pouzdana i održiva, jasna proevropska parlamentarna većina o ključnim pitanjima koja crnogorski parlament mora usvojiti da bi zemlja napredovala ka EU”, rekao je Bilčik.
On je istakao da je rješenje u rukama političara i pozvao ih da “situaciju shvate ozbiljno i izlaz iz krize pronađu što prije”.

Komentarišući proteste protiv formiranja manjinske Vlade, Bilčik je kazao da je “nesporno pravo građana da protestuju, ali na način da to ne produbljuje polarizaciju, niti ugrožava ionako krhku stabilnost crnogorskog društva”.

"Nadam se da će se o budućnosti Crne Gore odlučivati ne na ulici, već u institucijama koje su oličenje demokratije”, rekao je Bilčik.

On je rekao i da u Evropskom parlamentu pažljivo prate razvoj događaja u Crnoj Gori, pa će izvjestilac Tonino Picula nacrt izvještaja pripremiti tek kada situacija u zemlji bude jasnija.

XS
SM
MD
LG