Linkovi

Rajnke: Radujemo se partnerstvu sa budućom vladom


Istorijski trenutak za crnogorsku demokratiju: Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka SAD u Podgorici(Foto: VOA)

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke poručila je u ponedjeljak da se američka vlada raduje partnerstvu sa budućom vladom Crne Gore, konstituisanom kroz demokratski proces, kao odraz volje naroda, ocjenjujući da je “ovo istorijski trenutak za crnogorsku demokratiju”.

Nakon što je Državna izborna komisija (DIK) objavila službene rezultate parlamentarnih izbora održanih 30. avgusta, iz američke ambasade u Podgorici saopšteno je da SAD čestitaju Crnoj Gori na pokazanoj demokratskoj zrelosti tokom mirnih i participativnih izbora u uslovima pandemije Kovida 19.

„Američka vlada se raduje partnerstvu sa budućom vladom, konstituisanom kroz demokratski proces, kao odraz volje naroda”, rekla je Rajnke i dodala da će SAD i dalje biti prijatelj, partner i saveznik građana Crne Gore, ocjenjujući da je “ovo istorijski trenutak za crnogorsku demokratiju”.

Ambasada SAD navodi da američka vlada poštuje profesionalnost i posvećenost svih koji su imali ulogu u sprovođenju izbora, uključujući posmatrače izbora iz OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i civilnog društva.

„SAD su zadovoljne što su pružile podršku izbornom procesu kroz našu pomoć posmatračkoj misiji Evropske mreže organizacija za praćenje izbora, što je omogućeno putem granta Nacionalnom demokratskom institutu (NDI)“, saopštila je američka ambasada i dodala da je značajan broj osoblja Ambasade SAD učestvovao u posmatranju postupka glasanja tokom izbornog dana širom zemlje.

U saopštenju se navodi da se “američka vlada nada da će mir i dostojanstvo koje su crnogorski građani demonstrirali na dan izbora preovladati i u postizbornom periodu“ i “osuđuje sva djela nasilja i zastrašivanja i poziva na zaštitu manjina i ljudskih prava, ključnih principa demokratije”.

„I dok se demokratski proces nastavlja u periodu formiranja nove vlade, američka Vlada pozdravlja obećanja različitih političkih lidera da će Crnu Goru zadržati na evroatlantskom putu, održati ključne elemente crnogorske vanjske politike i dati prioritet reformama potrebnim za ubrzanje pristupanja Evropskoj uniji“, navodi se u saopštenju.

Ambasada u saopštenju ističe da su u SAD uvjereni da će Crna Gora, potpuno integrisana u zapadne institucije, dovesti do većeg prosperiteta i svjetlije budućnosti svih njenih građana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG