Linkovi

Istraživanje: Skoro trećina ispitanih učenika u CG ne može sa osobom druge vjere


Učenici u Crnoj Gori su najmanje tolerantni prema migrantima, pokazuje istraživanje
Učenici u Crnoj Gori su najmanje tolerantni prema migrantima, pokazuje istraživanje

Gotovo svaki treći anketirani učenik ili učenica u Crnoj Gori ne može sebe da zamisli sa osobom druge vjeroispovijesti, dok je u Bosni i Hercegovini taj procenat 21,5 odsto, pokazalo je istraživanje o praksi interkulturalnosti u školama koje su uradili Udruženja pedagoga Crne Gore, Djece Crne Gore, te Mreža za izgradnju mira iz Bosne i Hercegovine.

U istraživanju su, kako prenosi portal Pobjeda učestvovale četiri srednje škole, po dvije iz Crne Gore - Gimnazija ,,Slobodan Škerović” iz Podgorice i Medresa ,,Mehmet Fatih” iz Milješa i BiH - Prva Gimnazija Sarajevo i Gimnazija SSST Sarajevo.

U saopštenju je naglašeno da se dobijeni rezultati mogu koristiti samo za ove ustanove, te da bi za širu sliku o ovoj temi moralo da se uradi obimnije istraživanje.

U istraživanju, koje je obavljeno u novembri i decembru 2020. učestvovalo je 1.311 učenika, 190 nastavnika i 23 roditelja.

Prema navodima Vanje Rakočević iz Udruženja pedagoga Crne Gore, u Crnoj Gori su učenici najnetolerantniji prema migrantima, jer samo 40 odsto učenika smatra da tražiocima azila treba dozvoliti da se zadržavaju u našem gradu i naseljavaju naša sela, dok je u BiH taj procenat 30 odsto.

“Većina đaka smatra da ima izgrađen stav o temama koje su vezane za osnovna ljudska prava i slobode”, navodi se u istraživanju i dodaje da su đaci, govoreći o konfliktima, rekli da su sukobi najprisutniji u medijima.

“Najčešći povod za sukob u učeničkom okruženju je drugačiji stav. Ono što je karakteristično za Crnu Goru jeste nacionalna pripadnost kao razlog, dok je u BiH to seksualna opredijeljenost”, pokazalo je istraživanje.

Nastavnici vjeruju da teme iz ove oblasti učenicima jesu korisne, dok mali broj njih vjeruje da utiču na promjene mišljenja i ponašanja, a kao dominantni faktor u vaspitavanju i sticanju znanja iz ove oblasti smatraju porodicu.

“Borba protiv predrasuda i različitih oblika diskriminacije je misija koju škole treba da promovišu i integrišu u sve segmente vaspitno obrazovnog rada”, poručila je Vanja Rakočević iz Udruženja pedagoga Crne Gore, prenosi taj portal.

XS
SM
MD
LG