Linkovi

Đukanović donio ukaze o opozivu osam ambasadora Crne Gore


ARHIVA - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović (Foto: Predsjednik.me, rtcg.me)

Nakon prvobitnog odbijanja da potpiše prijedlog Ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića o opozivu osam crnogorskih ambasadora, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović donio je u srijedu ukaz o opozivu ovih diplomata, navodeći da nema pravo “prepravljati izborni rezultat”, ali i da je u pitanju “demonstriranje moći” vlade" i “politički revanšizam”.

U saopštenju iz Đukanovićevog kabineta navodi se da se opoziv odnosi na izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Crne Gore, na rezidentnoj osnovi, u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Italiji, Kini, Njemačkoj, Poljskoj, Svetoj Stolici, Suverenom Malteškom Redu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao i ambasadore na nerezidentnoj osnovi u Bahreinu, Estoniji, Indoneziji, Kuvajtu, Letoniji, Litvaniji, Malti, Republici Koreji, San Marinu i Saudijskoj Arabiji.

"Kao što sam kazao prvog dana - nije upitno da li nova Vlada ima politički legitimitet da preduzme ovu inicijativu. Formalno, ona je to pravo stekla rezultatom izbora 30. avgusta. Očekivanje da Predsjednik Crne Gore onemogućava korišćenje tog prava, objektivno predstavlja očekivanje da ja prepravljam izborni rezultat. To naravno neću raditi”, rekao je Đukanović, i dodao da “svi oni koji danas misle drugačije nego 30. avgusta, neka sačuvaju to mišljenje za sljedeće izbore”.

Prema njegovim riječima, “drugo je pitanje da li je to pravo vladajuća koalicija trebala koristiti drugačije”.

“Neka javnost i na osnovu ove inicijative sudi da li je novoj većini u prvom planu stvaranje profesionalne diplomatske službe, ili demonstriranje moći nakon izbora. Po mom mišljenju, u pitanju je revanšizam kojim nova Vlada pokazuje svoje pravo političko lice, i u krajnjem odgovornost prema Državi", naveo je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore rekao je da “ono što takođe nije upitno, već je nužnost na kojoj je insistirao, jeste da se korišćenje političkog prava ne smije zloupotrebljavati za blaćenje ljudi”, aludirajući na ranije izjave najviših vladinih zvaničnika da su navedeni ambasadori kontinuirano radili suprotno interesima države.

"Dakle, ambasadori čiji je opoziv predložen ne smiju biti kvalifikovani kao osobe koje rade na štetu i protiv interesa Države. Zato nijesam do sada donio ukaze. I zato sam tražio korekciju obrazloženja javno saopštenog od vladinih zvaničnika", naveo je Đukanović.

On je rekao da je donio opozive jer “u obrazloženju sada, između ostalog, stoji da se ambasadori mijenjaju zbog želje Vlade da obezbijedi autentičnije tumačenje svoje politike u međunarodnoj zajednici, vjerujući da će kroz obnovljeni diplomatski sastav, kroz uobičajeni konsultativni proces i poštujući kohabitaciju vlasti, doprinositi daljoj profesionalizaciji diplomatskog predstavljanja i nastavku kontinuiranog ispunjavanja strateških vanjskopolitičkih prioriteta Crne Gore”.

“Želim pritom da ukažem da upućivanje note od strane MVP Crne Gore ministarstvima vanjskih poslova zemalja prijema prije završetka procedure koju predviđa Ustav Crne Gore, pokazuje da i nakon razgovora s predstavnicima Vlade i Ministarstva vanjskih poslova, nova vlast potvrđuje da je ustvari ne zanima kohabitacija nego demonstriranje sile i revanšizam”, ocijenio je Đukanović i dodao: "Primam k znanju i moj odnos prema takvoj praksi biće adekvatan".

Đukanović je opozvanim ambasadorkama Veri Kuliš, Dušanki Jeknić i Sanji Vlahović, i ambasadorima Miodragu Vlahoviću, Tarzanu Miloševiću, Darku Pajoviću, Obradu Mišu Stanišiću i Budimiru Šegrtu, zahvalio zato “što su profesionalno i odgovorno služili interesima države”.

"Ovo su faze demokratskog razvoja koje Država mora proći da bi bila bolja, pravno uređenija i demokratski zrelija. Nadam se da će nam ovo iskustvo poslužiti da u budućnosti, kroz očuvanje dostojanstva i profesije i ljudi, i poštovanje pravnih procedura, čuvamo i nadograđujemo ugled Crne Gore u svijetu", zaključio je Đukanović u saopštenju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG