Linkovi

Bugajski: Cilj odluke Apelacionog suda Crne Gore - povećanje uticaja Beograda i Moskve


Januš Bugajski, saradnik vašingtonskog nevladinog Centra za analizu evropske politike
Januš Bugajski, saradnik vašingtonskog nevladinog Centra za analizu evropske politike

Odluka Apelacionog suda je među nekoliko uznemiravajućih nedavnih događaja u Crnoj Gori čiji cilj je da se poveća uticaj Beograda i Moskve”, ocenio je za Glas Amerike Januš Bugajski saradnik vašingtonskog nevladinog Centra za analizu evropske politike.

Bugajski u pisanom osvrtu ukazuje da deluje da se nove crnogorske vlasti udaljavaju od svojih proklamovanih ciljeva.

Nova vladajuća koalicija je možda obmanula Vašington i Brisel da veruju da će njen prioritet biti borba protiv korupcije i nepotizma. Naprotiv - postaje očigledno da pojedini članovi nove vlade, uključujući članove Demokratskog fronta, više žele da zataškaju korumpirane veze sa ruskim oligarsima i obaveštajnim službama što slabi nezavisnost Crne Gore”, ukazao je u odgovoru Glasu Amerike međunarodni stručnjak za Balkan.

Doao je da su "predizborne izveštaje o takvoj saradnji potvrdili nedavni komentari crnogorskog Pen centra i drugih organizacija koje podržavaju nezavisnost Crne Gore". Vlada Crne Gore nije odgovorila na zahtjev Glasa Amerike da prokomentariše navode američkog analitičara.

Bugajski je takođe ukazao da bi aktuelni razvoj događaja mogao zavrijediti pažnju američkih zvaničnika.

Bajdenova administracija bi trebalo da sprovede sveobuhvatnu istragu aktuelne operacije Kremlja da podrije članicu NATO-a iznutra i ulogu Vučićeve vlade u pružanju podrške i izvlačenju koristi iz Putinove destabilizujuće politike na Zapadnom Balkanu”, zaključuje u odgovoru za Glas Amerike Januš Bugajski.

Glas Amerike je tražio i reakciju Stejt departmenta na odluku Apelacionog suda ali još nije dobio odgovor na zahtjev za komentar.

Razlozi i okolnosti ukidanja presude

Podsetimo, Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je presudu, kojom je 13 optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine osuđeno na skoro 70 godina zatvora. Presuda je ukinuta zbog, kako je navedeno, bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.

Apelacioni sud je prihvatio žalbe branilaca prvostepeno osuđenih presudom Višeg suda u Podgorici koja je izrečena 9. maja 2019. godine. Postupak je vraćen ponovo Višem sudu, ali kako je naznačeno u presudi, pred potpuno izmijenjenim sudskim većem.

Među njima su ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov koji su bili optuženi da su počinili krivično djelo terorizam u pokušaju i osuđeni prvostepeno na 15 i 12 godina zatvora.

Lideri Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević i Andrija Mandić su bili osuđeni na po pet godina zatvora pod optužbom za stvaranje kriminalne organizacije.

Presuda je ukinuta i za optužene srpske državljane: penzionisanog generala žandarmerije Srbije Bratislava Dikića koji je bio osuđen na osam godina zatvora, kao i Predraga Bogićevića, Nemanju Ristića, Kristinu Hristić, Branku Milić, Milana Dušića, Dragana Maksića, Srboljuba Đorđevića i aktivistu DF-a Mihaila Čađenovića.

Apelacioni sud je naložio da se Bratislavu Dikiću ukine pritvor i odmah pusti na slobodu. Ostali osuđeni od strane Višeg suda su ranije pušteni na slobodu ili su bili nedostupni crnogorskom pravosuđu.

XS
SM
MD
LG