Linkovi

Istraživanje CEDEM-a: Većina nezadovoljna radom Vlade, DPS pojedinačno najjača partija


Arhiva - Sednica Skupštine Crne Gore, u Podgorici, Crna Gora.
Arhiva - Sednica Skupštine Crne Gore, u Podgorici, Crna Gora.

Najnovije istraživanje javnom mnjenja podgoričkog Centra za demokratiju i ljudska prava pokazalo je da je većina građana Crne Gore nezadovoljno radom Vlade Zdravka Krivokapića, te da je opoziciona Demokratska partija socijalista, i pored trenda pada, u ovom trenutku pojedinačno najjača partija.

Direktorica CEDEM-a Milena Bešić saopštila je na konferenciji za medije u srijedu da je istraživanje pokazalo da 44.1 odsto građana smatra da se Crna Gora kreće pogrešnim putem, 21.7 pravim putem, dok je 20.8 bilo neopredijeljeno ili nije moglo da procijeni.

Bešić je navela da je od 2009. za 20 odsto porastao broj onih koji smatraju da se Crna Gora kreće pogrešnim putem, a da je pad procenta onih koji misle drugačije konstantan od 2018. godine.

Prema podacima istraživanja, radom Vlade Zdravka Krivokapića vrlo je zadovoljno 5,2 odsto građana, uglavnom zadovoljno je 20,7 odsto, uglavnom nezadovoljno 19,8 odsto, dok je vrlo nezadovoljno 32,3 odsto, a 22 odsto nema stav.

Bešić je rekla da “aktuelna Vlada nije promijenila trend pada zadovoljstva radom Vlade koji je tu od 2018. godine”, navodeći da je najveći procenat povjerenja iskazan prema sistemu obrazovanja, nakon čega slijede SPC, zdravstveni sistem, Delegacija EU u Crnoj Gori, policija i NVO.

Ona je saopštila i da je istraživanje pokazalo da bi, ukoliko bi se naredne nedjelje održali izbori, 31 odsto građana glasalo DPS, 18.7 odsto DF, 18.4 odsto Demokrate, 6.4 odsto URA, navodeći da je DPS najjača partija pojedinačno, ali i da bilježi trend pada, nasuprot Demokratama, DF-u i URA koji bilježe rast.

Na pitanje da li bi trebalo raspisati vanredne parlamentarne izbore, 30.5 odsto ispitanika odgovorilo je da ih treba raspisati što prije, te da su u pitanju podržavaoci DPS-a.

Ispitanici su takođe ocijenili i političare, a najbolje ocijenjeni je predsjednik parlamenta Aleksa Bečić, dok slijede predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, vicepremijer Dritan Abazović i premijer Zdravko Krivokapić.

Kada je u pitanju ocjena rada ministarstava, najviše povjerenja građani imaju u Ministarstvo zdravlja 33.6 odsto, Ministarstvo prosvjete 32.6, Ministarstvo pravde 30.8, i Ministarstvo finansija 30.3.

CEDEM je saopštio da je istraživanje urađeno na reprezentativnom uzorku od 1.015 ispitanika, u periodu od 18. do 26. juna ove godine.

XS
SM
MD
LG