Linkovi

Skupština Crne Gore raspravlja o smjeni ministra Leposavića


ARHIVA - Sednica crnogorskog parlamenta (Foto: VOA/Predrag Milić)
ARHIVA - Sednica crnogorskog parlamenta (Foto: VOA/Predrag Milić)

Skupština Crne Gore počela je u srijedu raspravu o prijedlogu premijera Zdravka Krivokapića o razrješenju ministra pravde i ljudskih prava Vladimira Leposavića zbog njegove ranije izjave u parlamentu u kojoj je indirektno negirao da je u Srebrenici počinjen genocid.

Obrazlažući svoj prijedlog o smjeni Leposavića, premijer Krivokapić je rekao da je donio jasnu odluku za “budućnost svih nas”, poručujući poslanicima da biraju “po svojoj savjesti".

"Smatram da Leposavić nije iskazao potreban nivo odgovornosti već je sebi dao za pravo više nego što mu pripada kao javnom funkcioneru", rekao je premijer i dodao da je napravio grešku, te da “ima pravo da je ispravi”.

Krivokapić je ocijenio da su pitanje (DPS-a) o Srebrenici i odgovor ministra (Leposavića) bili “nabacivanje lopte nakon kog je ova Vlada primila autogol" i poručio da je “jedina budućnost Crne Gore da postane i u praksi građanska država”.

Leposavić: Vlada će opstati

Ministar pravde, manjinskih i ljudskih prava Vladimir Leposavić rekao je u skupštini da će vlada opstati i da će cijenu njegove izjave o Srebrenici platiti samo on.

“Niko neće srušiti ovu vlast i ja sam srećan. A vinovnici ovog događaja iz 1995. godine nikad se neće vratiti na vlast - Game is over”, poručio je Leposavić i dodao da bi njemu lično bilo lakše da od sjutra ne bude u službi.

Leposavić je rekao da “ne negira zločin u Srebrenici niti na to ima pravo” i da su mu to pitanje postavili oni koji svom šefu ne smiju da ga postave”, aludirajući na DPS Mila Đukanovića.

"To je medijska iluzija koja se kreira, to je mantra i iluzija u kojoj smo živjeli godinama unazad i živimo i sada", rekao je Leposavić i ocijenio da je to pitanje opasno zato što se postavlja Srbima, a kad Srbi postavljaju takva pitanja govori im se “nemojte da se vraćate u 90-te”.

On je rekao da je “međunarodni ugled Crne Gore - ako je od njega što ostalo poslije 30 godina kriminalne vlasti - počeo da se obnavlja i neće ga ugroziti Vladimir Leposavić”.

Leposavić je naveo i da je pisao glavnom tužiocu haškog suda Seržu Bramercu, koji je pristao da bude gost crnogorskog ministarstva pravde.

“Ne dolazi da pričamo o mojoj izjavi, nego o Bukovici, Kaluđerskom lazu, deportaciji izbjeglica, logoru u Morinju, vozu u Štrpcima”, rekao je Leposavić.


Poslanici Demokratskog fronta, dominantne koalicije u parlamentarnoj većini koja podržava vladu Krivokapića, ali se protivi smjeni ministra pravde zbog Srebrenice, oštro su kritikovali premijera i pozvali ga da povuče prijedlog o smjeni Leposavića.

“…Čitavoj toj antisrpskoj pomami i histeriji priključio se i premijer Krivokapić i on je, nažalost, zadao Vladimiru Leposaviću najteži, najbolniji, bratski udarac, koji i nije bio očekivan”, rekao je poslanik Jovan Vučurović iz Demokratskog fronta.

Obraćajući se premijeru, Vučurović je rekao da je “ministar pravde očekivao da, kada je bio napadnut ni zbog čega jer ono što je rekao podržavaju svi glasači koalicije Za budućnost Crne Gore, vašu zaštitu, a ne napad, ali umjesto zaštite, vi tražite njegovu smjenu”.

“Da bismo mi sad zadovoljili pojedine anti-Srbe u raznim ambasadama, NVO, medijima, sad treba da leti glava Leposaviću. To nije pošteno, to je politika bez hrabrosti I kičme…”, rekao je Vučurović I dodao kako smatra da je “smjena Leposavića prodaja ovoga naroda koji je glasao 30. avgusta i DF se protivi njegovoj smjeni”.

Njegov kolega iz DF-a, Slaven Radunović, otišao je korak dalje u kritici premijerovog prijedloga, poručujući mu da “tu ne bi sjedio da smo znali kako će se ponašati nakon pobjede” na izborima u avgustu.

"Ovim ishitrenim potezom predsjednik vlade je sam sebe doveo u situaciju da se sjutrašnje glasanje više tiče njega, nego samog Leposavića", rekao je tokom rasprave Radunović.

Poslanik Boris Bogdanović iz vladajućih Demokrata, koje su ranije najavile da neće sa opozicionom Demokratskom partijom socijalista da glasa za smjenu Leposavića, rekao je da je minister pravde “svojom izjavom rasplamsao nove političke podjele, dao novo pogonsko gorivo bivšem režimu da atakuje na parlamentarnu većinu i na neki način oslabio položaj Crne Gore pred svijetom".

"Ako ministar nije spreman na ostavku, ako dođe do smjene ministra, ako posljedicu budemo imali pad vlade, onda neka oni koji nijesu bili spremni na ostavku da bi vlast opstala preuzmu odgovornost za posljedice", naveo je Bogdanović.

Poslanica Suada Zoronjić iz pokreta Ujedinjena reformska akcija, koja takođe podržava Krivokapićevu vladu, najavila je da će podržati prijedlog premijera, navodeći da Leposavić “možda mogao lično da se ne slaže sa tom istinom”, ali da “nije smio da iznosi svoje lične impresije”

“Ministar je negirao odluke međunarodnog suda, neoborive pravno utvrđene činjenice”, rekla je Zoronjić i dodala da je “takvim odnosom ili stavom bitno doveo u pitanje međunarodni ugled Crne Gore, što ga čini nepodobnim da vodi to Ministarstvo”.

Prisutni poslanici opozicije, u odsustvu DPS-a predsjednika Mila Đukanovića, čiji poslanici trenutno bojkotuju rad parlamenta i ne prisustvuju današnjoj raspravi, najavili da će podržati prijedlog Krivokapića o smjeni ministra pravde I ljudskih prava.

"Mladić i Karadžić su presuđeni ratni zločinci, ne može ministar pravde da negira izjave tog suda. Danas ovaj parlament ima važan zadatak, danas premijeru radite dobar korak da pokažete da ova Vlada ima evropske vrijednosti”, rekao je posanik Bošnjačke stranke, Ervin Ibrahimović, navodeći da misli da je “ovo ispravan put Vlade”.

Leposavić je krajem marta, odgovarajući na pitanja poslanika opozicije, rekao da “ne zna da li je 1995. u Srebrenici postojala genocidna namjera”.

“Mogu samo da vjerujem ili ne vjerujem sudijama iz Haga, bilo onim koji su glasali za ovu pravnu kvalifikaciju, ili onima iz istog sudskog vijeća koji su o ovom pitanju zauzeli ili izdvojeno ili posebno mišljenje", rekao je tada Leposavić i dodao da je pitanje da je to “predmet stručnih polemika”.

On je ocijjenio da je odluka Međunarodnog suda pravde zasnovana na presudi Haškog tribunala, navodeći da je taj sud, “osim što je osnovan rezolucijom umjesto međunarodnim ugovorom, gotovo u potpunosti izgubio legitimitet kad je utvrđeno da su dokazi izvjestioca Savjeta Evrope o vađenju i trgovini organima civilnih srpskih žrtava na Kosovu uništeni u tom sudu”.

Njegova izjava naišla je na oštru reakciju dijela domaće javnosti, ali i zapadnih saveznika Crne Gore i međunarodnih organizacija, nakon čega je premijer Krivokapić skupštini uputio prijedlog o njegovoj smjeni.

Sudeći prema ranijim najavama, Leposavić bi mogao da bude smijenjen glasovima opozicionih partija i najmanje članice parlamentarne većine URA, ukoliko se poslanici DPS-a vrate u parlament tokom glasanja koje se očekuje sjutra.

XS
SM
MD
LG