Linkovi

Krivokapić odbio saslušanje o švercu cigareta, DF traži sporazum o novoj Vladi


Lider PZP-a Nebojša Medojević (rtcg.me)
Lider PZP-a Nebojša Medojević (rtcg.me)

Jedan od lidera vladajućeg Demokratskog fronta Nebojša Medojević zatražio je u srijedu novi sporazum parlamentarne većine kojim bi Crna Gora dobila novog premijera i Vladu, nakon odbijanja premijera Zdravka Krivokapića da prisustvuje sjednici Odbora za bezbjednost i odgovori na pitanja o navodnom švercu cigareta preko Luke Bar.

Medojević je na konferenciji za medije rekao da niko iz vlade nije demantovao da je 94 šlepera cigareta izašlo iz Luke Bar i da je neko od toga zaradio oko 25-30 miliona eura, ocijenjujući da šverc cigareta u Crnoj Gori “nije moguć bez pomoći vlade”.

"Da smo mi (DF) u vladi, šverc cigareta se ne bi dogodio. Cifre pokazuju da se šverc odvija, pod našom vladom. Zašto niko nije uhapšen?”, upitao je Medojević.

Medojević je rekao da su u DF-u namjeravali da "na odboru" pitaju za informaciju u vezi sa tim ko je uzeo novac od šverca cigareta, poručujući da ta koalicija neće podržavati “vladu koja švercuje cigarete”, te da Krivokapić nema njihovo povjerenje.

"Tražimo da se potpiše novi sporazum u okviru iste većine i da se izabere novi premijer i nova Vlada. Nećemo svakako smjenjivati vladu sa DPS-om. Spremni smo da pričamo o rekonstrukciji Vlade, ali i da formiramo novu Vladu u okviru vladajuće većine”, rekao je Medojević, navodeći da DF još nije dobio odgovor od Demokrata i pokreta URA, ali da je “trenutno stanje neodrživo”.

Lider Pokreta za promjene je naveo da se “ovakve krize vlasti rješavaju novim izborima”, poručujući da je Demokratski front spreman za izbore.

Prethodno je predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu iz DF-a Milan Knežević odložio sjednicu tog tijela, nakon odbijanja premijera Krivokapića, ministra finansija Milojka Spajića i v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića da dođu na kontrolno saslušanje Odbora.

U pismu Odboru dostavljenom medijima premijer Krivokapić je podsjetio na odredbe Zakona o parlamentarnom nadzoru, navodeći da je predviđeno da na kontrolna saslušanja mogu biti pozvani “odgovorni predstavnici vlade" iz Ministarstva odbrane, Vojske Crne Gore, Agencije za nacionalnu bezbjednost, Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i drugih organa i institucija koje se bave poslovima bezbjednosti i odbrane.

“Dakle, predsjednik vlade, u smislu citiranih odredaba, nije predstavnik vlade u odnosu na kojeg se može odrediti kontrolno saslušanje”, navodi, pored ostalog, Krivokapić, i dodaje da je njihova odluka da se sprovede kontrolno saslušanje predsjednika vlade, kao i poziv upućen njemu kao posljedica te odluke, “potpuno neosnovani”.

Komentarišući odbijanje premijera da bude saslušan pred Odborom, Knežević je rekao da bi, nakon ovakvog nepoštovanja skupštine “neki drugi organi trebalo da se pozabave ovom problematikom”, objavljujući da odgađa sjednicu odbora dok se na njoj ne pojave Krivokapić i Spajić.

Tijesnu parlamentarnu većinu koja podržava vladu Zdravka Krivokapića, čine 27 poslanika DF-ove koalicije "Za budućnost Crne Gore", te deset poslanika koalicije "Mir je naša nacija" koju predvode Demokrate i četiri poslanika pokreta "Ujedinjena reformska akcija".

XS
SM
MD
LG