Linkovi

Krivokapić: Želimo da se razumijemo sa Rusijom, naša spoljnopolitička orijentacija jasna


Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić (Foto: gov.me, S. Matić)

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izjavio je da Crna Gora želi da se razumije sa Rusijom u vezi spoljnopolitičkih opredjeljenja Podgorice, navodeći da su ona “jasno i nedvosmisleno” iskazana u sporazumu lidera parlamentarne većine nakon pobjede na izborima prošlog avgusta.

Govoreći na proslavi povodom 310 godina od prvih političkih kontakata i 15 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje, koju je upriličila ambasada Rusije u Podgorici, Krivokapić je podsjetio na istoriju dobrih odnosa Crne Gore i Rusije od vremena dinastija Petrović i Romanov.

Premijer se osvrnuo i na “savremeni, diplomatski dio” odnosa dvije zemlje koji se dešava u posljednjih 15 godina, navodeći da “naravno ne možemo a da se ne osvrnemo da je i predsjednik (Vladimir) Putin među prvima priznao nezavisnost Crne Gore.”

“Jedan od elemenata koji je bitan, a treba naglasiti, je da je Vlada Rusije podržavala proevropski put Crne Gore”, rekao je Krivokapić.

On je rekao da je “trenutak koji je nekako poremetio odnose je opredjeljenje spoljne politike Crne Gore koji se desio 2016. godine i kada je Crna Gora odlučila da bude član NATO saveza”.

“To je zasigurno jedan trenutak koji je predstavljao kritični momenat u našim relacijama. Ali, znate kako, kao i u životu, ako ste prijatelji, prijatelji su vječni”, rekao je i dodao da “ako imate prijatelja, prijatelj vas razumije”.

Krivokapić je rekao da je opredjeljenje ove Vlade “potpuno jasno i nedvosmisleno”, te da je iskazano sporazumom koji su 8. septembra potpisala tri lidera vladajućih koalicija “kao znak naše buduće spoljnopolitičke orijentacije”

“Iz takve spoljnopolitičke orijentacije možda je neko očekivao drugačiji odnos ove Vlade prema Rusiji”, rekao je crnogorski premijer i dodao da “mi ništa ne tražimo nego da se razumijemo i da Rusija ima isti ili sličan odnos sa drugim članicama EU, kojima teži i Crna Gora”.

Predsjednik Vlade je ocijenio i u vremenu brojnih dezinformacija koje vrlo često utiču na određene političke odluke, navodeći da je “politika ovoga vremena racionalna politika”.

“Ona je realna i pragmatična i u tom realizmu i pragmatičnosti mi treba da gradimo buduće dobre odnose, i to na onim prostorima koji ne predstavljaju prepreku za razumijevanje”, rekao je Krivokapić, navodeći da se to prije svega odnosi na kulturu, obrazovanje, nauku, inovacije, i jačanje trgovinsko-ekonomskih odnosa.

Premijer Crne Gore je rekao da “sigurno Rusija nije imala bilo kakve loše političke namjere, nego da je odluke da ne bude letova iz Moskve i Sankt Peterburga donosila na osnovu naših zvaničnih podataka Instituta za javno zdravlje”.

On je rekao da je siguran da će, kako je Crna Gora po svim kriterijumima ušla u zeleni pojas, već početkom sljedećeg mjeseca letovi iz Moskve i turisti “biti dočekani klasičnim gostoljubljem, toplim morem, divnim osjećajem koji imaju i vezuje ih za Crnu Goru”.

“Sve što nas spaja treba da unapređujemo, da ono što nas razdvaja pokušamo da razumijemo jedni druge i da na najbolji način odgovorimo u korist građana i Rusije i Crne Gore“, rekao je Krivokapić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG