Linkovi

CEDEM: Više od 80 odsto ispitanika ne dovodi u pitanje nezavisnost Crne Gore


Crnogornska zastava na skupu DPS-a
Crnogornska zastava na skupu DPS-a

Najnovije istraživanje javnog mnjenja koje je sproveo podgorički Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) pokazalo je da je rejting Demokratske partije socijalista u padu, ali i da više od 80 odsto gradjana ne dovodi u pitanje nezavisnost Crne Gore, saopštili su iz te organizacije.

Prema ovom istraživanju, sprovedenom na uzorku od 1.035 gradjana od 11. do 19. septembra, 61 odsto ispitanika preferira da Crna Gora ostane nezavisna i na evroatlantskom putu, a 21.9 odsto da ostane nezavisna ali da se okrene Srbiji i Rusiji.

Istraživanje je pokazalo i da 7.6 odsto gradjana smatra da Crna Gora treba da se ujedini sa Srbijom u zajedničku državu, 1.7 odsto da treba da postane sastavni dio neke druge države sa Srbijom i drugim zemljama ili entitetima regiona, dok 7.8 anketiranih nema stav o tom pitanju.

“Uprkos polemikama u javnosti nakon izbora, vezanim za promjenu spoljnopolitičkog kursa kao i državnog statusa Crne Gore, u ovom istraživanju smo dobili podatak da više od 80 posto ispitanika ne dovodi u pitanje državni status Crne Gore”, rekla je u izjavi za Glas Amerike direktorica CEDEM-a, Milena Bešić, navodeći da čak 61 odsto želi evroatlantski put nezavisne Crne Gore, nasuprot 21.9 odsto građana koji žele promjenu njenog spoljnopolitičkog kursa i okretanje Srbiji i Rusiji.

Kada je u pitanju podrška političkim partijama i koalicijama, istraživanje CEDEM-a pokazuje pad rejtinga DPS-a i prelivanje glasova te partije prema pobjedničkim listama.

Na pitanje koju bi listu podržali kada bi se ponovo održali izbori, sa istim političkim akterima, 34,8 odsto ispitanika je kazalo da bi podržalo koaliciju „Za budućnost Crne Gore“, 29,2 odsto koaliciju „Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović“, a koaliciju „Mir je naša nacija“ 14,1 odsto.

Lista „Crno na bijelo“ dobila bi 8,3 odsto, Socijaldemokrate (SD) 4,8 odsto podrške, Bošnjačka stranka (BS) 3,8 odsto, Socijaldemokratska partija (SDP) dva odsto, dok bi Albansku listu Genci Nimanbegu – Nik Đeljošaj podržalo 1,9 odsto ispitanika, listu Jednoglasno 0,9 odsto, a Hrvatsku reformsku stranku 0,1 odsto.

Istraživanje postizbornog rejtinga političkih partija pokazalo je da, uz virtuelnu izlaznost od 69 odsto, DPS ima 30,5 odsto podrške, Demokratski front 20,8 odsto, Demokrate 14,5 odsto, URA 9,2 odsto, Socijalistička narodna partija 6,6 odsto, a SD 5,1 odsto.

BS bi podržalo 3,8 odsto ispitanika, SDP 2,3 odsto, Demos 2,1 odsto, Pravu Crnu Goru 1,8 odsto, Albansku Alternativu 1,7 odsto, Demokratsku uniju Albanaca 0,7 odsto, Forcu 0,4 odsto, Ujedinjenu Crnu Goru 0,3 odsto, a Demokratski savez u Crnoj Gori 0,1 odsto.

Bešić smatra da je očekivan pad rejtinga Demokratske partije socijalista nakon silaska sa vlasti, ocjenjujući da je “veći dio podrške koju je ta partija ranije dobijala bio vezan sa sistem, a ne za čisto politička ili ideološka ubjeđenja”.

XS
SM
MD
LG