Linkovi

Avion sa 320 pomoraca iz Crne Gore i regiona stigao u Podgoricu


Avion koji je sa Barbadosa dovezao pomorce iz Crne Gore i regiona na aerodromu u Podgorici (Foto: gov.me)

Avion sa Barbadosa, sa 320 pomoraca iz regiona, medju kojima i 143 crnogorska koji su plovili brodovima kompanije Royal Carribean i njene sestrinske kompanije Celebrity Cruises, sletio je rano u petak na podgorički aerodrom, saopštile su crnogorske vlasti.

“Jutros poslije sedam časova sletio je na Aerodrom u Podgorici avion sa Barbadosa koji je doveo 320 pomoraca, članova posada kruzer kompanije “Royal” sa Barbadosa. Među njima su 143 pomoraca iz Crne Gore i 177 iz Hrvatske, BIH, Srbije i Albanije”, saopštio je direktor Aerodroma Crne Gore, Danilo Orlandić.

Vlada je ranije saopštila da je istim čarter letom sa Barbadosa putovalo i 25 pomoraca iz Albanije, 37 iz Bosne i Hercegovine, 89 iz Hrvatske i 26 iz Srbije.

“Vlada Crne Gore omogućila je njihov nesmetan tranzit, a organizovaće za njih besplatan prevoz do granica sa susjednim državama”, saopšteno je iz Vlade.

Iz crnogorske ambasade u Vašingtonu, koja je koordinisala povratak pomoraca, nezvanično je saopšteno Glasu Amerike da se radi o posljednjoj grupi pomoraca iz Crne Gore koji su se od izbijanja pandemije koronavirusa nalazili na kruzerima usidrenim u američkim lukama.

Prema prvobitnom planu, crnogorski pomorci je trebalo da polete početkom maja čarter letom iz Majamija, ali Royal Caribbean nije uspio da sa američkim Centrima za prevenciju i kontrolu bolesti dogovori uslove za iskrcavanje pomoraca koji rade za tu kompaniju, medju kojima su bili i crnogorski.

Svi pomorci su zatim prebačeni na Bahame, odakle je trebalo da isplove za Evropu.

Međutim, zbog tropske oluje odlučeno je da se prebace na Barbados, nakon čega je za crnogorske i državljane drugih zemalja regiona organizovan povratak u Podgoricu čarter letom čiji je operater Wamos Air.

Policija saslušala trinaest putnika zbog nepoštovanja pravila leta

Policija je saopštila da je trinaest pomoraca saslušano nakon iskrcavanja na podgorički aerodrom, nakon što je posada obavijestila policiju da pojedini putnici nisu poštovali pravila letjenja, pri čemu je bilo upotrebe alkohola i duvana.

Državni sekretar u MUP-u Dragan Pejanović rekao je da je sa trinaest pomoraca obavljen razgovor nakon kojeg su crnogorski državljani otišli u karantin, a 177 državljana zemalja regiona autobusima prebačeno do graničnih prelaza sa Hrvatskom, BIH, Srbijom i Albanijom.

“Policija je nakon slijetanja u saradnji sa posadom identifikovala 13 građana, od kojih su četiri crnogorska državljanina, četiri državljanina Hrvatske, četiri državljanina Bosne i Hercegovine i jedan državljanin Republike Srbije”, rekao je Pejanović.

Pejanović je dodao da su ta lica “dovedena u policijsku stanicu na aerodromu gdje je obavljen razgovor sa njima, a uzete su izjave i od stjuarta i stjuardese koji su saopštili da se ovi građani nijesu pridržavali pravila koja važe prilikom letjenja”.

“Na stjuartu i stjuardesi nije bilo vidljivih povreda, niti su oni ukazivali na bilo koju vrstu fizičkog kontakta, osim na nepoštovanje pravila koja važe na letu”, rekao je Pejanović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG