Linkovi

Crna Gora: Usvojene izmjene Zakona o državnom tužilaštvu


Skupština Crne Gore (rtcg.me)
Skupština Crne Gore (rtcg.me)

Glasovima poslanika parlamentarne većine, Skupština Crne Gore usvojila je u srijedu izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu, navodeći da će se na taj način tužiocima omogućiti da rade svoj posao u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Izmjene i dopune Zakona o državnom tuźilaštvu podržala je tijesna većina od 41 poslanika koalicija “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo”, dok poslanici opozicije nisu prisustvovali glasanju.

Vladajuća većina vjeruje da će izmjenama ovog Zakona u Crnoj Gori doći do reforme tužilaštva čije sadašnje čelnike smatraju bliskim bivšim vlastima, s ciljem da se unaprijedi borba protiv korupcije i kriminala.

Opozicija je u utorak veče pred kraj rasprave napustila salu nezadovoljna odbijanjem vladajuće većine njihovu ponudu o dijalogu o izboru čelnika pravosudja i odlaganjem glasanja, ocjenjujući izmjene zakona politizacijom tužilaštva.

Prethodno je Venecijanska komisija (VK) Savjeta Evrope, u svom drugom Mišljenju o izmjenama tužilačkih zakona u Crnoj Gori, konstatovala da je novim Vladinim predlogom nekoliko preporuka VK usvojeno u potpunosti, te da su neke usvojene djelimično.

VK je, pored ostalog, rekla da je neophodno obezbijediti da Tužilačko savjet ne bude politizovan, te da novi v.d. Vrhovnog državnog tužioca bude izabran iz reda državnih tužilaca, a ne van tužilaštva.

XS
SM
MD
LG