Linkovi

Mineapolis zabranio policiji grubi zahvat tokom hapšenja


Protest u Sijetlu u Vašingtonu 31. maja 2020. (foto Djordje Zlatanovic)
Protest u Sijetlu u Vašingtonu 31. maja 2020. (foto Djordje Zlatanovic)

Grad Mineapolis u petak je zabranio policiji da koristi grubi zahvat tokom hapšenja, stavljanje u takozvanu "kragnu", posle protesta zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u policijskom pritvoru.

Gradski pregovarači dogovorili su se sa državom Minesotom da zabrane taj zahvat i zahtevaju od policijaca da intervenišu i prijave svaku nedozvoljenu upotrebu sile svojih kolega.

Gradska skupština Mineapolisa jednoglasno je usvojila odluku nakon što je Sekretarijat za ljudska prava Minesote započeo istragu smrti Džordža Flojda.

Flojd je preminuo 25. maja nakon što mu je beli policajac pritisako vrat više od osam minuta, tokom kojih je govorio da ne može da diše.

Na mestu hapšenja Džordža Flojda građani su mu napravili svoj spomenik gde polažu cveće.
Na mestu hapšenja Džordža Flojda građani su mu napravili svoj spomenik gde polažu cveće.

Smrt Džordža Flojda pokrenula je nacionalne proteste na kojima se traži pravda i sistemske reforme. Hiljade demonstranata su takođe izašle na ulice velikih gradova širom sveta, među kojima su London, Pariz i Sidnej.

Demonstranti širom SAD okupili su se u petak, 11. dana protesta. Demonstracije, koje su u početku pratile pljačke i paljenje, postepeno su se, u velikoj meri, pretvorile u mirne pozive na promene.

Vašington se priprema za veliki protest u subotu.

Pentagon je saopštio da je naredio aktivnim vojnicima koji su dovedeni u Vašington da odgovore na proteste da se vrate u svoje baze.

Vojnici koji su došli iz Fort Brega u Severnoj Karolini i Fort Drama u Njujorku su ili napustili Vašington ili su pod naređenjima da odmah napuste prestonicu, saopštio je Rajan Makarti, sekretar kopnene armije. Treći pešadijski puk, poznat pod nazivom "Stara garda", čija je baza u Arlingtonu u Virdžiniji, stoji u pripravnosti da pruži podršku, saopštio je Makarti.

"Imali smo četiri mirna dana a očekujemo i peti", izjavio je.

Ranije ove nedelje, ukupno je oko 1.600 aktivnih vojnika bilo raspoređeno u području Vašingtona da bi pomoglo lokalnim snagama reda ukoliko je potrebno, tokom građanskih nemira. Njihovo raspoređivanje kritikovali su gradski zvaničnici Vašingtona kao i aktivisti, navodeći da je doprinelo eskalaciji tenzija.

Gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauzer uputila je pismo predsedniku Trampu pozivajući ga da "povuče sve vanredne pripadnike vojske i federalne policije iz Vašingtona".

"Očigledno, prva stvar koju želimo je da vojska iz drugih država napusti Vašington", navela je Bauzer.

Gradonačelnica je u četvrtak uveče, prvi put ove nedelje, ukinula policijski čas koji je počinjao u 7 uveče. Drugi veliki gradovi su takođe ukinuli policijski čas, a među njima su Los Anđeles, San Francisiko i Sijetl.

57 policajaca iz Bafala podnelo ostavke iz protesta

Svih 57 članova policijske taktičke jedinice u Bafalu podnelo je ostavke u timu u znak protesta zbog suspenzije dvoje kolega, koji su snimljeni kao guraju 75-godišnjeg muškarca na zemlju, preneli su lokalni mediji.

Dvojica članova tima za hitne situacije policije Bafala suspendovani su u četvrtak i pod istragom su nakon što je lokalna radio stanica objavila video snimak na kojem se vidi video snimak incidenta.

Lokalni mediji prenose izjavu predstavnika udruženja policije Bafala koji je rekao da su policajci jednostavno radili svoj posao i da su kolege iz tima za vanredne situacije podneli ostavke iz proteta zbog načina na koji su tretirani. Svi oni ostaju u policiji ali neće raditi u tom timu, saopšteno je.

Na video reportera radio stanice WBFO, vidi se kako se čovek sede kose približava policajcima u specijalnoj opremi. Jedan ga odguruje pendrekom a drugi rukom. Čovek pada, čuje se udarac i krv počinje da mu teče iz glave. Na snimku se vidi i kako je većina policajaca prošla pored povređenog muškarca Martina Guđina, iako je policajac koji ga je gurnuo pendrekom počeo da se naginje nad njim ali mu je drugi policajac mahnuo da nastavi da hoda. Čuje se i kako neko zove hitnu pomoć.

Guverner Njujorka Endru Kuomo izjavio je da je razgovarao sa Guđinom i da je zahvalan što je čovek preživeo. Kuomo je ocenio da bi šef policije trebalo da otpusti umešane policajce. Guđino, koji je belac, nije bio dostupan medijima. Prema Džonu Vašingtonu, lokalnom organizatoru koji poznaje Guđina najmanje deset godina, on je dugogodišnji aktivista koji se zalaže za pristupačan smeštaj za siromašne, borbu protiv klimatskih promena i odgovornost policije, i redovno protestuje ispred jednog zatvora u Bafalu koji je privukao pažnju zbog serije smrti zatvorenika. Vašington kaže da je Guđino u stabilnom stanju i da je došao na demonstracije da bi protestovao zbog policijske brutalnosti ali "očigledno" nije predstavljao pretnju za policajce.

XS
SM
MD
LG