Linkovi

Borba za vlast u Venecueli, u sukobima na protestima 13 mrtvih


Učesnik protesta u Karakasu baca suzavac tokom demonstracija protiv aktuelnog predsednika Nikolasa Madura (Foto: Reuters)

Najmanje 13 ljudi je poginulo u sukobima u Venecueli, u protestima pristalica i protivnika dosadašnjeg predsednika Nikolasa Madura. Pošto je Amerika priznala lidera opozicije za predsednika te zemlje, vojska još ne želi da preda vlast, a međuanarodna zajednica upozorava na moguću eskalaciju sukoba.

U Karakasu su prošle noći pljačkane prodavnice u siromašnim delovima. Treći dan zaredom u glavnom gradu Venecuele dolazi do sukoba, a zemlju vode dva predsednika - lider opozicije Huan Gaido, koga priznaju SAD i veći deo latinoamerličkih zemalja, i Nikolas Maduro, dosadašnji predsednik, koji se nalazi pod međuanrodnim pritiskom da podnese ostavku.

Za ministra odbrane Venecuele Vladimira Padrina Lopesa, nema dileme - predsednik je Nikolas Maduro. Ministar tvrdi da vojska nikada neće prihvatiti samoproklamovanog predsednika, niti, kako navodi, biti podređena stranoj sili ili vladi, koju nije demokratski izabrao narod Venecuele

„Zalažemo se za striktno poštovanje ustava i zakona. Kao rezultat toga, kategorično odbacujemo sva ilegalna dela koja čini paralelna vlada u pokušaju da zavlada zemljom. Takođe, smatramo izdajničkim pozive iz nekih resora, koji ignorišu naše principe i vrednosti, u pokušaju da nas skrenu sa demokratskog puta.“

Amerika i Rusija na suprotnim stanama

Amerika je ponudila humanitarnu pomoć Venecueli, u vrednosti od 20 miliona dolara, kako bi prebrodila nestašicu hrane i lekova. Državni sekretar Majk Pompeo je poručio da je "Amerika je prijatelj Venecuele i njenih građana".

"Gledali smo ih kako pate predugo, znamo kako im je. Tiranija, sada svrgnutog Madura trajala je predugo, ugušila je zemlju i narod. Juče smo u znak solidarnosti sa narodom Venecuele i poštujući demokratiju te zemlje, priznali predsenika Skupštine Huana Gaida za privremenog predsednika zemlje”.

Za Rusiju - predsednik je Maduro. Ruski predsednik Vladimir Putin lično mu je preneo podršku telefonom, ali se založio i za dijalog. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov bio je oštriji:

“To je flagrantno mešanje u unutrašnja pitanja suverene zemlje. Kao što znate, bilo je nekolio pokušaja svrgavanja Madura sa vlasti, uključujući i atentat. Ponovo vidimo kako Sjedinjene Države, koje paranoično tvrde da se neko mešao u njihove izbore bez dokaza, pokušavaju da glume arbitra drugim državama. U stvari oni se mešaju u unutrašnja pitanja, i to nije prvi put u poslednjih par meseci, to je sada jasno u Venecueli, ne treba Malerova komsija da dokaže to”.

I Kina je podržala Madura, a Evropska unija apelovala je na mirnu tranziciju vlasti u Venecueli.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG