Linkovi

Koliko su efikasne američke sankcije Venecueli?


Predsednik Venecuele Nikolas Maduro nakon izbora za Ustavotvornu skupštinu

Sjedinjene Države uvele su sankcije venecuelanskom predsedniku Nikolasu Maduru, zbog kako ih nazivaju “nelegitimnih” izbora za članove Ustavotvorne skupštine.

Sva Madurova imovina u Sjedinjenim Državama je zamrznuta i američim državljanima i firmama je zabranjeno da posluju sa njim. Međutim, pojedini analitičari ne smatraju da će sankcijama biti postignut planirani cilj.

Sankcionisanje pojedinih venecuelanskih biznisa ili pojedinaca tako što im je zabranjeno da putuju u Sjedinjene Države ili drže novac u američkim bankama, ne vidim da će to funkcionisati. Ti ljudi su već dokazali da su prilično spremni da učine sve što je potrebno da se zadrže na vlasti, čak i kada je njihova zemlja postala ekonomska katastrofa i jedno od najnasilnijih mesta na zemaljskoj kugli, bez realnih izgleda da se situacija popravi. Stoga se bojim da sam prilično obeshrabren u vezi sa Venecuelom. Mislim da ćemo morati da poboljšamo svoj odgovor, u smislu razmišljanja o daleko radikalnijim opcijama, ukoliko zaista želimo da pokušamo da rešimo taj problem”, ocenjuje Majkl O Hanlon sa instituta "Brukings".

Maduro je pokazao očiglednu indiferentnost prema sankcijama, nazivajući ih znakom “očajanja i mržnje” predsednika Donalda Trampa.

Američki sekretar za finansije Stiven Mnučin nije komentarisao eventualne buduće sankcije, uključujući zabranu izvoza venecuelanske nafte. EU takođe je saopštila da neće priznati novo osnovanu venecuelansku Ustavotvornu skupštinu, baš kao ni Kanada, Španija i gotovo sve zemlje Latinske Amerike.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG