Linkovi

Maduro prekinuo diplomatske odnose sa SAD


Huan Gaido, lider opozicije i predsednik skupštine Venecuele
Huan Gaido, lider opozicije i predsednik skupštine Venecuele

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro prekinuo je diplomatske odnose sa Sjedinjenim Državama i zaposlenima u američkoj ambasadi dao rok od 72 sata da napuste zemlju.

SAD su prethodno zvanično priznale opozicionog lidera Huana Gaida kao prelaznog predsednika države, pošto je Gaido sebe proglasio predsednikom tokom masovnih demonstracija u Karakasu protiv Madura.

"Zvanično priznajem predsednika Skupštine u Venecueli Huana Gaida kao prelaznog predsednika Venecuele. Ohrabrujemo i ostale zemlje zapadne hemisfere da ga priznaju i podržačemo ga u naporima da ponovo uspostavi ustavni legitimitet ", napisao je predsednik SAD Donald Tramp.

Trampova administracija bi mogla da uvede nove sankcije Venecueli ako se politička situacija u toj zemlji dodatno pogorša.

Priznanje SAD je usledilo pošto su na ulicama Karakasa hiljade ljudi protestovale i tražile smenu predsednika Nikolasa Madura.

Vašington poziva Nikolasa Madura da napusti predsednički položaj i zbog toga što veliki deo međunarodne zajednice njegov izbor smatra nelegitimnim.

"Pozivamo Madura da ode sa funkcije i prepusti je legitimnom lideru čiji izbor odražava volju naroda u Venecueli", saopštio je državni sekretar SAD Majk Pompeo.

Antivladini protesti u Karakasu
Antivladini protesti u Karakasu

Građani su policajce postrojene na ulicama i mostovima gađali različitim predmetima, a policija je uzvratila suzavcem.

Venecuelanska vlada je organizovala kontraproteste i opoziciju optužila za nasilje.

Antivladini protesti su sada ključni izazov za Gaida koji se nada da će na svoju stranu privoleti vojsku i siromašne.

Ipak, svaka promena vlasti zavisi od lojalnosti vojske koja je u dosadašnjim protestima bila na strani Madura.

XS
SM
MD
LG