Linkovi

Građani Venecuele gladuju dok Maduro uživa u bifteku


Predsednik Venecuele Nikolas Maduro u restoranu u Istanbulu
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro u restoranu u Istanbulu

Video snimak na kojem predsednik Venecuele Nikolas Maduro uživa u bifteku, u jednom prestižnom restoranu u Istanbulu izazvala je zgražavanje širom sveta zbog siromaštva u kojem žive građani njegove zemlje.

Oštre reakcije nisu sprečile Madura da pošalje pozdrave šefu restorana Nusr Etu, kojem svaka porcija mesa košta više stotina dolara.

Opozicioni političari u Venecueli izjavili su da ta večera predstavlja dokaz da Madura ne interesuje kriza u zemlji u kojoj su milioni građana u problemu, dok mnogi napuštaju zemlju i odlaze u susedne države.

Prema nedavnoj analizi objavljenoj u listu Majami Herald navodi se da više od 30 odsto građana Venecuele kaže da ima samo jedan obrok dnevno, a skoro 8 od 10 Venecuelanaca kaže da teško pronalazi hranu.

Prazni rafovi i frižideri

Predsednik Venecuele nedavno je objavio novu strategiju za obnovu ekonomije koja obuhvata povećanja minimalne cene rada i strožu kontrolu cena za više od 20 prehrambenih proizvoda. Veće plate i kontrola cena već su primorale neke prodavnice na zatvaranje, a vlada je poručila da će vlasnici prodavnica koji ne budu poštovali ekonomski plan biti uhapšeni.

Prazni frižideri postali su sve češći prizor u supermarketima u Karakasu. Mnogi od njih nisu bili napunjeni već nedeljema. Proizvođači mesa žale se da nisu konsultovani kada je predsednik Venecuele saopštio nove mere prema kojima je cena za kilogram govedine, jedan američki dolar.

U međuvremenu, pojedini kupci čekaju više od 10 sati ispred jedne od samo šest prodavnica u Karakasu koje i dalje prodaju meso.

Građani Venecuele čekaju u redovima za hranu
Građani Venecuele čekaju u redovima za hranu

“Ili jedete meso ili ne jedete ništa, tako da stanovnici Venecuele ne jedu ništa, jer ničega nema”, kaže stanovnica Venecuele Karmen Telerias.

Venecuelanci kažu da mnogi ljudi postaju gladni.

“Ne možete da pronađete jaja, ne možete da pronađete meso. Da bi kupili piletinu morate da stojite u redu. Stara sam i ne mogu da stojim u redu. Propala sam.”

Pelene ili hrana

​Opozicione partije u Venecueli navode da nije samo nestašica hrane uzdrmala ekonomiju u toj zemlji. Uprkos naredbi vlade o povećanju plata, hiper-inflacija, u kojoj prosečne cene rastu više od 50 odsto svakog meseca, značajno je uticala na sposobnost većine građana da kupuju stvari koje su im potrebne. Za jednu majku, kupovina se određuje prema prioritetu.

“Ako kupite hranu, ne možete da kupite pelene. Ako kupite pelene, ne možete da kupite hranu. Ako kupite mleko, ne možete da kupite drugu hranu”, objašanjava Elenis Lara.

Prazne prodavnice u Karakasu
Prazne prodavnice u Karakasu

Vlada je zapretila da će uhapsiti trgovce koji ne budu poštovali regulaciju cena. Što se i dogodilo prošlog meseca, kada je pet vlasnika prodavnica i apoteka poslato u zatvor.

“Proizvodi koji su vezani za dogovorene cene moraju da se održavaju na stabilan način i sa tim dogovorenim cenama mi garantujemo da će troškovi proizvodnje i profit biti pokriveni”, poručio je Maduro.

Zvaničnici iz opozicionih partija u Venecueli kažu da će 50 odsto svih biznisa koji rade u Karakasu biti primorano da se zatvore zbog Madurovog drakonskog ekonomskog paketa. Mnogi mali biznisi već su bili promorani da otpuste radnike zbog nemogućnosti da isplate veće plate koje zahteva država.

XS
SM
MD
LG