Linkovi

"Vojna intervencija SAD u Venecueli neprihvatljiva za Latinsku Ameriku"


Predsednik Kolumbije i potpredsednik SAD
Predsednik Kolumbije i potpredsednik SAD

Nijedna latinoamerička država neće prihvatiti intervenciju SAD u Venecueli i tako nešto ne bi trebalo ni razmatrati, rekao je predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos, nakon sastanka sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom. Nakon Kolumbije, Pens nastavlja turneju po Latinskoj Americi – putuje u Argentinu, Čile i Panamu.

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da bi vojska SAD mogla da bude uključena u rešavanje problema u Venecueli. Predsednik Kolumbije, nakon sastanka sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom podsetio je na vojnu akciju SAD u Latinskoj Americi pre više od veka I rekao da ne želi da oživljava fantoma.

Zemlje Latinske Amerike se ne bi saglasile sa vojnom intervencijom u Venecueli. Zato I kažemo da smo spremni da podržimo druge mere koje će biti preduzete, ali demokratska tranzicija vlasti u Venecueli mora biti mirna”, kaže Hose Manuel Santos, predsednik Kolumbije.

Pens takođe nije isključio vojnu intervenciju u Venecueli, ali je rekao da postoje I drugi načini da se pritisne Nikolas Maduro, uključujući ekonomske I diplomatske mere.

Pod maskom demokratskih institucija I takozvane Ustavotvorne skupštine, vidimo težnju da Venecuela postane diktatura. To je jednostavno neprihvatljivo, ne samo za predsednika SAD I našu zemlju, već za sve lidere u ovom regionu.”

Direktor CIA-e Majk Pompeo je ranije za Foks Njuz rekao da je Tramp govorio o vojnoj akciji kako bi “gradjanima Venecuele pružio nadu I priliku da povrate demokratiju.” Venecuela je Trampovu pretnju nazvala “nesmotrenom.”

XS
SM
MD
LG